Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.05.2015.
10:22
B. Božin - Vesti A

Nemačka tajna služba ograničila saradnju sa SAD

Kao reakcija na špijunsku aferu koja ovih dana potresa političku javnost u Nemačkoj i šire, a prema kojoj su Nemci godinama špijunirali evropske firme i političare za potrebe Amerikanaca, nemačka tajna služba BND je bila primorana da radikalno ograniči saradnju sa kolegama iz NSA. Od ponedeljka iz stanice BND-a u bavarskom Bad Ajblingu više nema internet-saobraćaja prema američkoj tajnoj službi, prenose nemački mediji.

Reuters/H. H.
Pritisci na Nemačku zbog špijunske afere NSA

Prekidanjem internet komunikacije u Bad Ajblingu, u kojem radi 120 saradnika BND-a i nekoliko NSA tehničara, u funkciji je još samo faks i telefonski saobraćaj - praktično staromodne forme špijuniranja.

Ako je suditi po reakcijama iz redova opozicije, BND je povukao ručnu kočnicu ,ali "suviše kasno", kako je protumačio Konstantin fon Noc, zastupnik Zelenih u Odboru Bundestaga za ispitivanje NSA afere. On je dodao da je još 2013.godine trebalo "samo baciti pogled u Snoudenova dokumenta, pa da bude jasno šta se dešava".

Juče je u ovom Odboru došlo do kraha između predstavnika opozicije i velike koalicije. Martina Rener, zastupnica Levih, pre početka sednice ovog tela prozvala je vladajuće partije CDU i SPD zbog toga što ignorišu njihov zahtev za saslušavanje bivših i sadašnjeg šefa Ureda kancelarke i da ne žele da odgovore ko je i kada u vladi znao za ilegalne špijunske ciljeve NSA.

Pre toga je BND u dogovoru sa uredom kancelarke uputio zahtev Americi: Za svaku osobu ili instituciju koju NSA prenosi Nemcima, mora da postoji eksplicitno objašnjenje zbog čega je ona nadzirana. Nakon kratkog uvida u ovaj zahtev, NSA se prema izveštaju izjasnila da nije u stanju da daje bilo kakva objašnjenja jer je to teško uraditi u kratkom vremenu.

Zbog toga se u opoziciji odluka BND da ograniči protok prema Amerikancima ne smatra dobrovoljnom, već pre iznuđenom, s obzirom na to da je očigledno da je pored terorističkih ciljeva bilo i onih potpuno drugačijih, u prvom redu u vidu industrijske špijunaže.

Prema informacijama koje je objavio dnevnik "Velt", u čitavu stvar se uključio i savezni ured za zaštitu ustava, koji je zajedno sa opozicionim članovima u Odboru za istraživanje NSA afere tražio od BND-a listu selektora po kojima su nemački građani, institucije i koncerni bili na meti NSA. Do sada ovo odeljenje, za koje je neposredno odgovoran ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, nije dostavilo listu na uvid.

POVEZANE VESTI

Subota 09.05.2015. 15:37
Nije mi baš najjasnije ko je ograničen:Nemci ili SAD ili je nešto drugo u pitanju i po pitanju ograničenosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online