Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.05.2015.
08:33 >> 12:21h
Tanjug, b92.net A

Kameron ostaje premijer, partija na pragu apsolutne većine

Lider Torijevaca Dejvid Kameron ostaće premijer Velike Britanije, nakon izborne noći u kojoj su žestoke udarce pretrpeli laburisti i liberali.

Reuters
Prema dosadašnjim rezultatima, konzervativci će voditi Britaniju još pet godina: Dejvid Kameron

Prema poslednjim procenama, najavljeni "istorijski izbori" nisu uopšte bili neizvesni, a vladajuća partija je na pragu apsolutne većine.

Kameronovi konzervativci bi mogli da imaju 329 od 650 mandata, dok bi Laburistima pripalo tek 232. Apsolutni pobednici večeri su SNP sa velikih 56 mandata, a daleko iza su LibDem sa skromnih 8, DUP 8, Partija Velsa 3, UKIP 2 i Zeleni 1.

Iako je ceo svet očekivao "mrtvu trku", ulazak u tzv. blokirani parlament i teške međustranačke pregovore, prve projekcije koje je objavio BBC su odstupale od svih ranijih anketa.

Funta   

Kameron se zarekao da će do poslovne 2018/2019. godine eliminisati britanski budžetski deficit koji sada dostiže pet odsto bruto domaćeg proizvoda. Po objavljivanju preliminarnih izbornih rezultata funta je u odnosu na dolar ojačala za dva centa - na 1,5430 dolara u ranom australoazijskom poslovanju, što je njena najveća vrednost od 30. aprila.

Ispostavilo se da su Konzervativci veoma lako odneli pobedu, da Laburisti nisu bili ni blizu ravnopravne borbe, a da su uz njih i Liberalne demokrate doživele veliki izborni debakl.

Ubrzo po zatvaranju birališta je najavljen scenario po kome bi Kameron uz podršku posrnulih partnera iz redova liberala mogao da lako i narednih pet godina zadrži adresu u Dauning stritu broj 10, a kasnije je postalo jasno da će verovatno moći da nastavi vladavinu bez ičije pomoći.

Ta prva projekcija je najavila i veliki krah Laburista Eda Milibanda i liberala Nika Klega i to na krilima ključnog rezultata večeri - velikog, istorijskog trijumfa SNP u Škotskoj.

Navedeni rezultat znači da će u naredne dve godine u Britaniji verovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz  EU, kao što je u predizbornoj kampanji obećao premijer Kameron.

- Uvek sam govorio da postoji samo jedna anketa, ona u izbornoj noći i to se sada, kao nikada pre, pokazalo kao prava istina. Pre svega želim da ponovo približim našu naciju, naše Ujedinjeno Kraljevstvo. Želim da moja partija i vlada koju se nadam da ću voditi povrate plašt koji nikada nije trebalo da izgubimo - plašt jedne nacije - rekao je Kameron i najavio devoluciju za Škotsku i Vels u "najbržem roku".

Laburisti su signalima iz štaba oko 3.30h po prvi put priznali da su na pragu poraza i objavili da sve ukazuje na to da će Kameron ostati premijer. Miliband je poraz definitivno priznao dva sata kasnije.

- Ovo je veče puno razočaranja. Nismo popravili rezultat gde smo želeli u Engleskoj, a u Škotskoj je nalet nacionalizma bio prejak za našu partiju. Sledeća vlada će imati veliku odgovornost i težak zadatak da zadrži jedinstvo naše zemlje - rekao je Miliband.

Lider Laburista Ed Miliband podneće, kako se očekuje, ostavku kasnije u toku dana nakon razočaravajućeg rezultata njegove stranke na izborima.

Poziciju treće po veličini partije na Ostrvu preuzeo je škotski SNP, apsolutni pobednik večeri.

SNP je "počistio" biračka mesta u Škotskoj, a žrtva je bio Miliband. Za šta je sposobna partija omiljene liderke Nikole Stardžon pokazao je rezultat iz Glazgova - sedam od sedam u donedavno čvrstom uporištu laburista.

Stardžonova možda neće biti jezičak na vagi, ali je bivši lider Aleks Salmon rekao da je ovo "krik škotskog lava, koga više niko neće moći da ignoriše".

Za razliku od njih, evroskeptični UKIP je imao tešku noć i uprkos dva osvojena mandata, ne može da bude zadovoljan svim rezultatima. Neki kažu da bi kontroverzni populistički lider Najdžel Faraž mogao da napusti čelo stranke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online