Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
12:05
E. V. A

Dečak manijak mora u ludnicu

Duže od dva meseca je 16-godišnjak iz bivše Jugoslavije unosio strah među žene u Geteborgu, ali one sad mogu da odahnu budući da je maloletnik osuđen na na zatvoreno psihijatrijsko lečenje u ustanovi s posebim merama obezbeđenje.

Dečak na suđenju sa jaknom preko glave


 Ova presuda izrečena je zbog toga što je dečak počinio dva silovanja, četiri puta je pokušao da siluje, a na teret mu je stavljeno i devet seksualnih uznemiravanja.


Većina nedela desila se u stanovima žena žrtava, a sedam napada napravljeno je 7. septembra prošle godine u roku od samo četiri sata! Drugi napadi desili su se na ulici ili na stepeništima, a jednom prilikom dečak je na silu ušao u stan žrtve i masturbirao pred njom.


- Obećavam ti da ću te ubiti ako budeš vrištala - zapretio je dečak pre nego što je silovao ženu.

Roditelji ne znaju kome da veruju


Otac osuđenog dečaka rekao je da mu je sin u telefonskom razgovoru kazao da ništa nije uradio. Otac zbog toga kaže da ne zna kome da veruje - sinu ili policiji.


- Policija kaže da ima dokaze i onda im moram verovati. Moj sin je radio mnogo toga, tukao se i krao mopede, ali ne mogu da poverujem da bi mogao nekoga da siluje - kazao je otac.


Pre hapšenja, 16-godišnjak je već bio proveo izvesno vreme u kazneno-popravnom domu, što je dodatno izazvalo negodovanje javnosti. Dečak je sve vreme suđenja poricao napade za koje je bio optužen, iako su ga žrtve detaljno opisale. Nakon psihijatrijskog ispitivanja utvrđeno je da pati od ozbiljnih psihičkih poremećaja. Prvostepeni sud u Geteborgu zaključio je da je "isključena svaka druga mogućnost da je neko drugi, osim 16-godišnjaka, mogao da napravi dela za koja je maloletnik bio optužen".

Jedna od zgrada u kojoj je dečak silovao žrtve

Dečak po odluci suda mora da plati i oko 50.000 evra kao odštetu žrtvama.

U presudi piše da je za ova dela predviđena stroga kazna, ali je uzeto u obzir da je dečak prilikom silovanja "zbog svoje mentalne bolesti imao posebne teškoće da se savlada".

Dečak je osuđen i zbog nasilja nad službenim licima i pretnji u tri slučaja jer je napadao zaposlene u kazneno-popravnom domu u kome je bio smešten.
Tokom suđenja je utvrđeno da je optuženi zvonio na vrata žena, na silu ulazio u njihove stanove gde ih je silovao i zlostavljao, a u tri slučaja je počinio krađu. Policija, međutim, veruje da je još 30-ak žena bilo uznemiravano i da im je 16-godišnjak zvonio na vrata i ulazio.


Ispostavilo se da je dečak radio u jednom u automehaničarskom servisu u Geteborgu, gde je trebalo da bude pod kontrolom doma za maloletne delinkvente u kojem je bio smešten. Najveći deo krivičnih dela maloletnik je činio u popodnevnim satima, a poslednji pokušaj silovanja zbio se početkom novembra prošle godine, samo nekoliko stotina metara od radionice u kojoj je dečak bio na praksi.
 

Porodica uzalud tražila pomoć


Dečakova porodica je nekoliko puta očajnički tražila pomoć od socijalnih službi, ali njihove apele niko nije shvatao ozbiljno.
- Očigledno je da dečak nije dobio pravu pomoć. Istraga je pokazala da je on blago poremećen u razvoju, boluje od autizma i sindroma koji se manifestuje u nemogućnosti zadržavanja pažnje, kontrole impulsa i ponašanja - objasnila je Elisabet Sodeberg, šef socijalne uprave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online