Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.11.2016.
09:50
Tanjug, Vestionline A

A sad o silovanju: Švedska ispituje Asanža

Glavna švedska tužiteljka Ingrid Isgren ispitaće danas osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža o optužbama za silovanje, prenosi "Dojče vele".

pixabay.com
Švedska: Asanž na opzuženičkoj klupi

Optužnica protiv Asanža za silovanje u Švedskoj još nije podignuta, već se radi o predistražnom postupku.

Nemački radio navodi i da bi posle ispitivanja trebalo da bude podignuta i optužnica. 

Tužilaštvo u Stokholmu je 2010. već odbacilo slučaj, ali ga se onda prihvatila tužiteljka Marijane Naj iz Geteborga.

Asanž živi u ambasadi Ekvadora u Londonu već četiri i po godine, gde je potražio azil posle optužbi za silovanje u Švedskoj, ali kako se veruje, pre svega iz straha od izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga traže zbog objavljivanja vladinih dokumenata.

Međutim, Asanž ni posle razgovora sa tužiteljkom neće moći da se oseća sigurno, jer kako za "Dojče vele" objašnjava njegova advokatica Melinda Tejlor, Asanž se uopšte nije ni sklonio u ekvadorsku ambasadu zbog optužbi iz Švedske. 

- On je ovde jer ni Švedska ni Velika Britanija ne žele da mu daju garancije da ga neće izručiti Sjedinjenim Državama. Takav rizik i dalje postoji, i to nema veze sa ispitivanjem po evropskoj optužnici - kaže Tejlorova.

Ona čak pretpostavlja da će aktuelna američka administracija u poslednjim sedmicama svoje vladavine još intenzivnije pokušavati da uhapsi Asanža.

U SAD zvanično ne postoji optužnica protiv njega, ali je jasno da tamošnje Ministarstvo pravde prikuplja dokaze protiv Australijanca i Vikiliksa vec šest godina.

Čelsi Mening, koja je navodno davala podatke Vikiliksu, već je u SAD osuđena na 35 godina zatvora, zbog odgovornosti što su do javnosti dospeli "Avganistanski ratni dnevnici", "Iracki ratni dnevnici" kao i "Ambasadorske depeše", velike afere koje su i učinile Vikiliks planetarno poznatim. 

Profesor međunarodnog krivičnog prava Nikolas Gazeas misli da SAD "imaju u fioci" spreman zahtev za izručenjem, kako bi svakog trena mogli da ga ubace u faks-mašinu, dok britanski novinar Čarls Glas tvrdi da je administracija odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame progonila više novinara nego sve prethodne vlade zajedno.

- Bela kuća je poslednjih godina sve više koristila zakon o sprečavanju špijunaže iz ratne 1917. godine kako bi 'ganjala novinare koji su otkrili mučenja, ubistva, otmice osumnjičenih od strane Amerike širom sveta - kaže Glas.

U međuvremenu, društvene mreže su preplavljene pozivima izabranom predsedniku Donaldu Trampu da pomiluje Džulijana Asanža, prenosi "Dojče vele."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online