Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.05.2015.
17:44
Tanjug A

"Rusija još jednom pokazala da može da se suprotstavi izazovima"

Rusija ponovo dokazuje da može da se suprotstavi svim izazovima i rešava najsloženije zadatke, izjavio je u petak ruski predsednik Vladimir Putin na svečanosti uručenja nagrada Heroj rada, povodom Dana proleća i rada.

Reuters
Predsednik čestitao Rusima Pratnik rada: Vladimir Putin

Dan proleća i rada, kako se u Rusiji zvanično naziva 1. maj Praznik rada, obeležen je masovnim mitinzima za socijalnu pravdu, šetnjama i koncertima, izvestile su ruske agencije.

- I kao što je to bilo u svim vremenima, napredovanje zemlje omogućavaju oni koji preuzimaju na sebe odgovornost, koji shvataju da od njihovih ličnih napora, od rezultata rada, zavisi dobrobit, ne samo pojedinačnih preduzeća, privrednih grana, gradova i sela, već i cele zemlje - rekao je Putin, čestitajući praznik prisutnima i svima koji doprinose razvoju i jačanju Rusije, prenela je agencija RIA Novosti.

Agencija navodi da je u Moskvi tradicionalna šetnja sindikata ove godine održana pod parolom "Na rast cena - udvostručavanjem plate" i, prema podacima organizatora i policije, okupila približno 140.000 ljudi.

Učesnici manfiestacije su, između ostalog, tražili povećanje minimanog iznosa plate, osiguranje bezbednosti na radu, gašenje dugova radnicima, kao i nedopuštanje povećanja broja godina potrebnih za odlazak u penziju.

Reuters
Tradicionalni miting i prvomajska šetnja ulicama Moskve

U šetnji su učestvovali i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i predsednik Federacije nezavisnih sindikata Rusije Mihail Šmakov, a tradicionalno se mitingu sindikata priključila i vladajuća partija Jedinstvena Rusija.

Prema najavama, u glavnom gradu se održava oko 300 različitih manifestacija na 50 lokacija, a na Pozorišnom trgu u centru grada održan je praznični miting i koncert u čast međunarodnog dana radničke solidarnosti, najavljeni i kao marševi protiv fašizma i podrške Donbasu na istoku Ukrajine.

Miting je počeo intoniranjem himne bivšeg Sovjektskog Saveza i obraćanjem lidera Komunističke partije Rusije Genadija Zjuganova, u kom je podsetio da je pre 70 godina Crveni barjak podignut nad Rajhstagom. Lider KPRF je pozvao na solidarnost sve levičarske snage i stranke, narodno-patriotske pokrete radi promocije nove politike koju komunisti predlažu. Zjuganov se, na kraju, založio za vraćanje Volgogradu "pobedničkog imena" Staljingrad uoči 9. maja.

Reuters
U Kijevu napeto: Grupa mladića pokušala da spreči mitig komunista

U Ukrajini incidenti

I komunisti Ukrajine održali su miting u centru Kijeva, kod zgrade Muzeja velikog otadžbinskog (Drugog svetskog) rata, izvestile su ukrajinske agencije, navodeći da je on održan uz incident, pošto je približno 20 radikalno nastrojenih mladića, od kojih neki sa "fantomkama" na glavama, pokušali da spreče održavanje mitinga i isprovociraju sukob.

Na mitingu pristalica Komunističke partije Ukrajine okupilo se oko hiljadu ljudi, a njenog lidera Pjotra Simonenka kefirom je polio jedan od mladića i pobegao, naveo je Ukrinform. Povređen je jedan od policajaca, koji je poprskan suzavcem.

Na Majdanu prva dama

Komunisti su tražili da miting održe u centru grada, ali je odlučeno da na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) budu održane radionice za decu, tokom kojih će praviti poklone za veterane Drugog svetskog rata. Deci će se na centralnom trgu pridružiti i supruga ukrajinskog predsednika Marina Porošenko.

Policija je privela i potom pustila 19 mladića, navode ukrajisnki mediji, izveštavajući da su im napisane prekršajne prijave za huliganstvo, izveštava UNN.

Simonenko je optužio vlast za "nenarodnu politiku", rast cena i odsustvo dostojanstvenog posla za građane.

- Ukrajinska pitanja sada se ne rešavaju u Kijevu. Ili je to u Briselu, ili u Vašingtonu, ili nekom drugog glavnom gradu Evrope - rekao je on.

UNN navodi da su se u ukrajinskog gradu Harkovu sukobili učesnici prvomajskog mitinga sa aktivistima "Društvene straže", koji su nosili ukrajinske zastave i nazvali prvomajsku manifestaciju u vreme rata provokacijom.

Učesnike mitinga, koji su skandirali "Slava Rusiji" i "Slava sovjetskoj Ukrajini", policija je potisnula sa skvera.

Ukrinform izveštava da su, bez obzira na sudsku zabranu, u centru Nikolajeva predstavnici Komunističke partije i Radničke partije izvele par stotina ljudi, koje su oko pedesetak "proukrajinskih" aktivista pokušali da spreče da prođu glavnom ulicom - Sojvetskom, ka mestu gde je nekada bio spomenik Lenjinu.

Nekoliko starijih žena zapevalo je "Internacionalu", ali su ih zaglušili proukrajinski aktivisti istovremenim uzvikivanjem "Slava Ukrajini". Obe grupe naknadno su se razišle.

Reuters
Verni simbolima: Komunistička zastava

Slavlje u Belorusiji

Dan rada obeležava se i u Belorusiji, gde je u glavnom gradu u podne održana svečanost, na kojoj su učestvovali predstavnici predsedničke administracije, vlade i rukovodstva Federacije sindikata Belorusije.

Učesnici su položili cveće na obelisk "Minsk - grad heroj", a u parku se održava tradicionalna majska proslava, na kojoj nastupaju mladi pevači.

Čestitajući Belorusima Praznik rada, predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da u 70. godini od pobede nad fašizmom zahvaljuje veteranima i preduzećima koji su obnovili zemlju posle rata i da su štafetu od njih preuzele nove generacije.

"Vrednoća beloruskog naroda služi kao stabilan temelj dobrobiti države", rekao je Lukašenko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online