Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.04.2015.
09:09
B. Božin - Vesti A

Atina zove u nedelju uveče

Šef grčke vlade Aleksis Cipras pozvao je hitno u nedelju uveče telefonom nemačku kancelarku Angelu Merkel i šefa evrogrupe Jerona Dijseblema u pokušaju da oboje ubedi da je njegovoj zemlji još ove nedelje neophodna finansijska pomoć. Razlog za poziv jeste taj što grčka država više nema novca i preti joj finansijski krah u roku od dve nedelje.

Tanjug/AP
Uoči samita u Briselu: Cipras pred novinarima

Nemački dnevnik "Bild" došao je do izjave jednog diplomate EU koji je situaciju opisao ovako: "Požar se širi, a oni nemaju ni kap vode za gašenje - situacija je dramatična!"

Novca za vraćanje kredita nema, a potpuno je nejasno da li će biti para i za isplate zarada i penzija. Nakon agresivnog nastupa ministra finansija Janisa Varufakisa na sastanku u Rigi, Cipras se ponovo okreće pomirljivijem tonu. Iz krugova vlade u Atini saznaje se da je on rešio da preuzme ličnu kontrolu nad finansijama.

Mnogi posmatrači veruju da Cipras i Varufakis jednostavno igraju uloge "dobrog i lošeg policajca". Iz krugova bliskih Ciprasu, nemački list dobio je informaciju da je razgovor sa Merkelovom protekao u dobroj klimi. Da li će ta klima doneti i novčane padavine za Grčku, ostaje nejasno.

Razgovori Atine sa poveriocima trebalo je da budu nastavljeni juče pri čemu se Grčka nada dogovoru o opsežnom paketu pomoći od 7,2 milijarde evra. Evrogrupa će o tom paketu raspravljati 11. maja, ali to može da bude suviše kasno zbog krajnje dramatične situacije vezano za prazne državne kase.

Izbeći bankrot

Merkelova i Cipras su prošle nedelje na samitu EU razgovarali i o problemu sa izbeglicama, kada je kancelarka iznela mišljenje da "katastrofalni bankrot" mora da bude izbegnut i da zbog toga Atina mora da ubrza reforme koje je obećala. Cipras je na to odgovorio da su oni već sproveli u delo šta su obećali, a da su "sada na redu partneri". Kod reformi je reč o uštedama, borbi protiv poreskih utaja, kao i o privatizaciji aerodroma i luka.

"Trojka" sve koči

Vlada u Atini je krajem maja objavila reformske predloge, uključujući rokove i procene efekata, ali je "Trojka" kritikovala suviše smele i nerealne planove grčke vlade. Šta ove finansijske institucije konkretno očekuju od Atine, ostalo je nejasno i zbog toga su sve više kritike upućene upravo na njihov račun.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online