Utorak 28.04.2015.
09:09
B. Božin - Vesti

Atina zove u nedelju uveče

Tanjug/AP
Uoči samita u Briselu: Cipras pred novinarima

Nemački dnevnik "Bild" došao je do izjave jednog diplomate EU koji je situaciju opisao ovako: "Požar se širi, a oni nemaju ni kap vode za gašenje - situacija je dramatična!"

Novca za vraćanje kredita nema, a potpuno je nejasno da li će biti para i za isplate zarada i penzija. Nakon agresivnog nastupa ministra finansija Janisa Varufakisa na sastanku u Rigi, Cipras se ponovo okreće pomirljivijem tonu. Iz krugova vlade u Atini saznaje se da je on rešio da preuzme ličnu kontrolu nad finansijama.

Mnogi posmatrači veruju da Cipras i Varufakis jednostavno igraju uloge "dobrog i lošeg policajca". Iz krugova bliskih Ciprasu, nemački list dobio je informaciju da je razgovor sa Merkelovom protekao u dobroj klimi. Da li će ta klima doneti i novčane padavine za Grčku, ostaje nejasno.

Razgovori Atine sa poveriocima trebalo je da budu nastavljeni juče pri čemu se Grčka nada dogovoru o opsežnom paketu pomoći od 7,2 milijarde evra. Evrogrupa će o tom paketu raspravljati 11. maja, ali to može da bude suviše kasno zbog krajnje dramatične situacije vezano za prazne državne kase.

Izbeći bankrot

Merkelova i Cipras su prošle nedelje na samitu EU razgovarali i o problemu sa izbeglicama, kada je kancelarka iznela mišljenje da "katastrofalni bankrot" mora da bude izbegnut i da zbog toga Atina mora da ubrza reforme koje je obećala. Cipras je na to odgovorio da su oni već sproveli u delo šta su obećali, a da su "sada na redu partneri". Kod reformi je reč o uštedama, borbi protiv poreskih utaja, kao i o privatizaciji aerodroma i luka.

"Trojka" sve koči

Vlada u Atini je krajem maja objavila reformske predloge, uključujući rokove i procene efekata, ali je "Trojka" kritikovala suviše smele i nerealne planove grčke vlade. Šta ove finansijske institucije konkretno očekuju od Atine, ostalo je nejasno i zbog toga su sve više kritike upućene upravo na njihov račun.

 

2022 © - Vesti online