Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
09:07
A. Krasojević - Vesti A

Austrijanci i Nemci cinkare švercere!

Brojni Švajcarci, a među njima i naši zemljaci, naročito oni koji žive u istočnom regionu "zemlje satova", često kolima putuju u Austriju u takozvane šoping ture. Mnogi tamo pazare i robu vredne i više od hiljadu franaka koju pri povratku u Švajcarsku ne prijave carini.

Austrijski carinici pomažu švajcarskim kolegama

Granični prelazi su ovih dana, kao posledica jakog franka potpuno pretrpane putnicima koji pokušavaju da profitiraju od povoljnih euro-cena i istovremeno uštede strani porez na promet. Austrijski carinici su, tako, u prvom kvartalu ove godine, popunili 69 odsto više poreskih formulara na oslobađanje od poreza, nego u prva tri meseca prošle godine, a sa ovim formularima se kasnije može podići iznos stranog poreza na promet. Švajcarski trgovci suprotno ovome, se žale na najveće opadanje prometa u poslednjih 12 godina.

Interesantan je takođe i turizam - kupovina zbog takozvanog slobodnog iznosa, svaka osoba sme dnevno da prenese robu bez carine do iznosa od 300 franaka. Ko prenosi više od toga mora da plati porez na promet na ukupnu vrednost robe. Šoping-turisti, međutim, mahom nisu upoznati sa jednom bitnom informacijom - austrijski i nemački carinici obaveštavaju svoje švajcarske kolege u slučaju kada unos robe u Švajcarsku prelazi vrednost od 300 franaka.

Mnogio Švajcarci već i zaborave na svoje šoping putovanje u Nemačku ili u Austriju kad ima na kućnu adresu stigne pismo Švajcarskog graničnog korpusa u kojem ih na osnovu dojave kolega, obaveštavaju da su prekršili zakon i da moraju ne samo da plate carinu i porez na robu koju su uvezli nego pride i - "masnu" kaznu pa ih kada podvuku crtu, kupljena roba košta višestruko skuplje nego da su je legalno nabavili u Švajcarskoj.

Zahvaljujući carinskim ugovorima između Švajcarske i EU moguća su ova "cinkarenja" od strane stranih carinika koja su potpuno u skladu sa zakonom.

Andrea Šmit iz carinskog regiona III u Huru kaže:

- Ukoliko kolege u Austriji primete da neko nije ocarinio robu prosleđuju dalje. Najčešće pismom, a u slučaju većih iznosa obaveštavaju i odmah telefonom, tako da carinici mogu da "presretnu" dotičnu personu - kaže Andrea Šmit.

Istraživanja pokazuju da austrijski i nemački carinici ove provere vrše strogo. Pod sumnjom se podrazumeva već kada bescarinski iznos od 300 franaka bude malo prekoračen. Prijavljivanje svih Švajcaraca, koji više od 300 franaka overavaju svoju kupovinu, se ne može više nazvati "spontano" već "sistematski" jer to značajno povećava zaradu carine.

Dostave Austrijanaca i Nemaca su za švajcarske carinike vrlo važne, jer sve je manje Švajcaraca koji korektno carine svoju robu. Carinska direkcija je prošle godine prikazala 12,5 odsto manje deklaracija. Istovremeno su carinici pohvatali 12 odsto više kupaca-krijumčara i pri tome okruglo pola miliona franaka više zaradili od kazni za krijumčarenje. Prošle godine je ovaj iznos bio 3,7 miliona franaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online