Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.04.2015.
22:29
Vesti A

Žal za hajkom na lisice

U februaru je bilo tačno deset godina kako je u Engleskoj i Velsu, odlukom britanskog Parlamenta, posle sedam vekova tradicije, zabranjen lov na lisice. Škotska je takvu zabranu donela još 2002, a u Severnoj Irskoj ovaj vid lova je i dalje dozvoljen.

Reuters
Sada mogu samo da pradiraju u ime starih dobrih vremena i kroz suze gledaju šta rade Ameri sa druge strane bare

Zabranom lova na lisice engleska aristokratija je ostala bez omiljenog sporta, uz koji neizbežno idu rasni konji, crveni frakovi, engleski goniči. Lov na lisice odavno je postao više od omiljenog hobija plemstva, koje će, kako tvrde dobri poznavaoci prilika u Ujedinjenom Kraljevstvu, imati razloga za radost posle opštih izbora u Velikoj Britaniji, zakazanih za 7. maj.

Naime, ukoliko pobedu opet odnese Konzervativna stranka, a sudeći po izjavama premijera Dejvida Kamerona da će ukinuti takozvani Hunting Act, na livadama i proplancima opet će se začuti zvuci truba i povici "Talldž-ho" i "Holloa", kao i fijuci biča...

Reuters
Kuća koja drži do sebe mora da ima ovakav trofej: Preparirana lisica sa pticom u zubima

Građani Monktona u američkoj državi Merilend neguju ovaj sport, ne brinući da li će biti zabranjen. Naime, članovi lovačkog klub Elkridž-Harford, koji postoji skoro 140 godina, redovno organizuju hajku na lisice, naglašavajući da im je cilj da sateraju u ćošak ovu životinju, ali ne i da je ubiju.

To rade poštujući vekovna pravila ovog sporta koji upražnjavaju na teritoriji veličine Menhetna. Potom u besprekorno uređenim prostorijama kluba uživaju u lovačkim pričama...

Bekstvo od potere

"Lisice se ne kreću po svojoj teritoriji bilo kako. One imaju stalnu rutu koja je napravljena uzimajući u obzir vitalne interese i bezbednost: tamo se može uhvatiti miš, ovde zec, ovde se može neprimetno proći, a tamo se sakriti u rupu. Bežeći od lovaca lisica će se držati svoje teritorije do kraja. Dosta se vešto penju po drveću, naročito po nagnutom. Poznat je slučaj: kada su se psi, izgubivši trag, žalosno vrteli u mestu, a lisica je sve to posmatrala odozgore... iz svračjeg gnezda. Na brdovitom predelu riđa zverka će se obavezno popeti na visoku tačku i odozgo će mirno posmatrati gonioce kako se komešaju", zapisao je ruski naturalista Vasilije Peskov o ovim životinjama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online