Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.04.2015.
18:57
Tanjug A

Sadamov obaveštajac strateg Islamske države

Hadži Bakr, bivši obaveštajac ubijenog iračkog predsednika Sadama Huseina bio je "strateg terora" i zaslužan što je Islamska država (IS) preuzela severnu Siriju, piše nemački politički magazin "Špigl", pozivajući se na tajna dokumenta u koja je imao uvid.

Tanjug/AP
Razočarani general iskoristio religiju za stvaranje armije terora: Borci Islamske države u Sadamovom gradu Tikritu

"On je sačinio plan za preuzimanje moći u Siriji, on je stvorio mrežu doušnika i instalirao samozvane kalife. Hadži Bakr je bio najvažniji strateg IS. On je religiju koristio samo kao sredstvo, koje je služilo cilju", piše nemački magazin.

"Najveći broj ljudi ga je poznavao kao čoveka sa sedom bradom, neki, opet, kao osobu sa crnom bradom. Mesni komandir pobunjenika sećao ga se pod imenom Švajb, kao osobe zadužene za nabavku oružja, dok ga je jedan lokalni političar poznavao pod imenom Abu Bakr al Iraki, kao nadležnog za religionzna pitanja u malom gradu Tal Rifat u severnoj Siriji", piše "Špigl".

Tek kada je jedan mali vod ustanika, početkom 2014. godine, u razmeni vatre ubio tog čoveka, postalo je jasno da je reč o istoj osobi, koja je mislila na to da prikrije tragove, piše magazin, navodeći da ustanici u prvom momentu nisu znali koga su ubili.

"Hadži Bakr je bio IS arhitekta i alhemičar sadašnjosti", piše magazin i dodaje da je Bakr godinu i po dana upravljao porobljavanjem serverne Sirije.

"Njegovo pravo ime bilo je Samir Abed al Mohamed al Kleifavi i on je bio nekadašnji visoki oficir u iračkoj vojnoj obaveštajnoj službi, koji je više od dve decenije u srcu službe Sadama Huseina učio kako se sistemom nadgledanja i fino doziranim užasima jedan narod može držati pod kontrolom“, piše nemački list.

"Špigl" je imao je uvid u opsežna dokumenta za koja je jedan od vođa ustanika rekao da tako nešto još nisu videli. U dokumentima su, između ostalog, kako se navodi, nađeni i planovi o tome kako se pojedina mesta moraju "otvarati", šeme za konkurentske tajne službe, nacrti separatnih odeljenja za planiranje i sprovođenje tajnih ubistava i otmica kao predranji za preuzimanje vlasti.

Istorija Hadži Bakra je, kako se ocenjuje, manje istorija jednog ideologa, a više hladnog stratega.

- On apsolutno nije bio islamista - priseća se irački novinar i poznavalac radikalne scene Hišam al Hašimi tog oficira od karijere.

"Oficir Samir", kako ga novinar naziva, bio je ekstremno inteligentan, odlučan i savršeni logističar, koji je od maja 2003. godine, posle pada režima, bio nezaposlen i ogorčen. Bivši strateg je, zatim, kako prenosi ovaj magazin, počeo dugi put razumnog profesionalca u tajnoj službi koji ništa nije prepuštao slučaju niti religiji u još tada brutalnoj džihadističkkoj grupi Al Kaidi i u podzemlju sreo i Abu Mušab al Sarkavija, čoveka koji je stajao iza brojnih atentata na američke vojnike.

Za ovog stratega terorizma kaže se da je bio i u američkom logoru Kamp Buča i u zatvoru Abu Graib.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online