Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 11.04.2015.
08:45
Lj. I. - Vesti A

Za Porošenka su Hitler i Staljin isti

Adolf Hitler i Josif Staljin su jednako odgovorni za početak Drugog svetskog rata pošto su želeli da podele Evropu, navodi predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Reuters
Porošenko: Revizija istorije u režiji Kijeva

- Hitler je zajedno sa Staljinom inicirao krvave borbe, a potom su pokušali da zavade i podele Evropu - istakao je Porošenko na ceremoniji polaganja venaca na groblju Bikivnija, nedaleko od Kijeva, u prisustvu predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

Skrnavljenje spomenika

Čak i monumentalna statua Majka otadžbina u Kijevu, visoka 102 metra i teška 450 tona, koja predstavlja ženu koja u jednoj ruci drži mač, a u drugoj štit sa sovjetskim grbom, moraće da bude prepravljena.

Govor Porošenka stigao je istog dana kada i odluka Vrhovne rade da usvoji zakon po kome izjednačava komunizam i nacizam i osuđuje sve aktivnosti sledbenika ovih režima u Ukrajini.

- Vreme je da se ratosiljamo sovjetskih klišea - rekao je lider ukrajinskog Instituta za nacionalno sećanje Vladimir Vjatrovič u parlamentu.

Ukrajina je usvojila Zakon o zabrani upotrebe komunističkih imena, simbola, pa čak i pesama u nastojanjima da raskrsti sa sovjetskom prošlošću. Zakon naročito zabranjuje sovjetsku zastavu i himnu. Kazne za kršenje zakona do 10 godina zatvora.

Zakon za koji je glasalo 254 od 450 poslanika parlamenta zabranjuje sve simbole i propagandu koji predstavljaju totalitarni komunistički, kao i nacistički režim - od imena ulica i zastava do spomenika i plakata. To bi za ovu bivšu sovjetsku republiku moglo da znači velike prepravke javnih zgrada i trgova širom zemlje, preimenovanje Lenjihovih ulica i uklanjanje preostalih statua tog sovjetskog lidera, navodi AFP.

Zakon takođe zabranjuje "svako javno poricanje kriminalnog karaktera" komunističkog i nacističkog režima, kao i "proizvodnju, širenje i javnu upotrebu" njihovih simbola, osim u obrazovne ili naučne svrhe - ili ako se nalaze na grobljima.

Spisak zabranjenih predmeta naročito se odnosi na sovjetsku zastavu i himnu, kao i spomenike i istorijske plakate u čast komunističkih lidera. Za kršenje zakona predviđena je kazna od pet do deset godina zatvora. Zakon se odnosi na nacističke simbole korišćene od 1939. do 1945. godine, kao i na komunističke koji su bili u upotrebi od 1917. do 1991. godine. Ukrajina je bila u sastavu Sovjetskog Saveza do 1991. godine, a postala je nezavisna država posle pada Sovjetskog Saveza.

POVEZANE VESTI

Subota 11.04.2015. 09:44
Nisam i ne mogu da shvatim, zasto svaka immbecil mora da zavrsi u politici??? Pogotovu oni koji su extra immbecili!
Subota 11.04.2015. 10:19
Стаљин није био Рус већ је био Грузијац .Пољску је прва напала Немачка 1 септембра 1939.год. Француска и Велика Британија су 3 септембра 1939.год. објавиле рат Немачкој јер су се обавезале да ће бранити Пољску . Пошто је Немачка ушла у Пољску 1 септрембра Стаљин није хтео да чека и ушо је у Пољску 17 септембра 1939.год. али није хтела да чека ни Словачка па је Словачка исто ушла у Пољску.Фердинанд Чатлош Преседник Словачке .Да није Немачка ушла у Пољску неби био ни рат .
Subota 11.04.2015. 10:49
Nisu isti, al su jako blizu. Staljin je ubi-o više svojih sunarodnika za vreme svoje diktature nego Adolof. Staljin je zajedno sa Adolfom napao Poljsku, i odgovoran je za prvi veliki zločin u ll svetskom ratu. odgovoran je za smrt oko 20000 poljskih oficira, vojnika i civila. Staljin je do početka rata sa Adolfom, snabdevao drugog brku sa raznim rudama, naftom....... Nemački piloti su se pred početak rata masovno obučavali u CCCP jer im je bilo zabranjeno po Versajskom sporazumu.... A posle rata, Džugašvili je uveo diktaturu u države istočne evrope.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online