Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.04.2015.
19:29
Tanjug A

Nemačka: Zahtev Grčke je glup

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel ocenio je grčki zahtev za ratnom odštetom od Nemčke iz Drugog svetskog rata od 278,7 milijardi evra kao “glup“.

Reuters
Nemačka je već rešila problem ratne reparacije: Zigmar Gabrijel

Nemačka opozicija ipak smatra da bi Nemačka trebalo da otplati prinudni ratni kredit iz vremena nacističke okupacije.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da je zvanična Atina došla do "veoma snažnih dokaza" u korist dobijanja velike odštete za Drugi svetski rat od Nemačke.

Grčki zamenik ministra finansija Dimitris Mardas je juče rekao da mnogi krive Nemačku, koja je njihov najveći poverilac, za teške mere štednje i rekordno visoku nezaposlenost.

Gabrijel koji je i vicepremijer nazvao je grčki zahtev glupim, dodajući da je Grčka na kraju imala interesa da traži malo slobodnog prostora kod svojih partnera u evrozoni, kako bi joj pomogli da prevaziđe dužničku krizu.

- Ova vrsta tolerancije nema apsolutno nikave veze sa reparacijama iz Drugog svetskog rata - kazao je Gabrijel. Vlasti u Berlinu tvrde da je Nemačka već rešila problem odštete Grčkoj, sklapanjem ugovora o reparaciji iz 1960. godine, kada je Nemačka ispunila svoje obaveze plaćanja od 115 miliona maraka.

Portparol nemačkog Minsitarstva finansija je rekao da je nemačka pozicija i dalje nepromenjena. Stručnjak za budžet konzervativaca Ekhart Rehber optužujuje grčke vlasti da namerno mešaju dužničku krizu i zahtev međunarodnih kreditora za reformama sa pitanjem ratne reparacije i kompenzacije.

 -Za mene je cifra od 278,7 milijardi evra ratne odštete nerazumljiva - kazao je on za Rojters, dodajući da to pitanje treba razmatrati sa političkog i pravnog stanovišta. Nemačka opozicija, koju čine Zeleni i stranka krajnje levice Linke, smatra da Berlin teba da vrati novac za prinudni ratni kredit od 10,3 milijarde evra.

Ekspert Zelenih za evropsku politiku Manuel Sarazin i član levičarske Linke partije Aneta Grot rekli su za Rojters da Berlin mora da otpalti tzv. okupacioni kredit na koji je nacistička Nemačka primorala 1942. godine Grčku banku. Oni smatraju da to pitanje treba da se reši sporazumno pred Međuanrodnim sudom pravde.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.04.2015. 22:14
ŠOKANTNO ali ISTINITO: -------------- Treći Rajh na papiru postoji, Nemačka okupirana 70 godina posle rata?! Hitlerov naslednik Denic nikada nije svoja ovlašćenja legalno preneo na Saveznike i nikad s njima nije potpisao mir, zbog čega neki tvrde da pravno gledano Nemački Rajh postoji paralelno sa SR Nemačkom, samo je bez organizacije. ----------- Ova činjenica je pravni osnov za potraživanje ratne odštete.
Utorak 07.04.2015. 19:53
Србија мора да се придружи овом захтеву.Немци нису платили ни 1% ратне штете држави Србији за уништење и опљачкане имовине,грађанима Србије чија је имовина уништена,као и логорашима .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online