Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.04.2015.
05:18
jutarnji.hr A

Da li biste ubili Hitlera za spas čovečanstva?

Pronašli ste vremensku mašinu i otputovali u 1920. godinu. Odlazite u hotel i uzimate sobu pored one u kojoj je odseo mladi austrijski umetnik i veteran Prvog svetskog rata. Ime mu je Adolf Hitler, a sobu je ostavio otključanom tako da je u nju lako ući i prvom prilikom eliminisati njenog stanara. Posle toga, Drugog svetskog rata ne bi bilo, životi miliona bili bi spaseni...

wikipedia.org
Adolf Hitler, najveći zlotvor 20. veka

Međutim, 1920. godine Adolf Hitler nije učinio ni jedno zlo delo. Njegovo ubistvo bilo bi "preventivno", kao "preventivni ratovi" koje Amerika vodi. Pitanje je: Da li bi bilo opravdano ubiti ga?

Ovo je moralna dilema koju istraživači često koriste prilikom analize ljudi i načina na koje donose teške odluke. Nedavno je jedna grupa istraživača ponovno prošla kroz odgovore koje je za niz ranijih istraživanja dalo više od 6.000 ispitanika. Ovoga puta su se usredsredili na poređenje odgovora prema polu.

Zaključili su da oba pola prilikom donošenja teških odluka vode računa o posledicama kao što je gubitak života, ali ispalo je da su žene sklonije kolebanju oko konačne odluke i da bi u konkretnom slučaju, verovatnije nego u "muškom" scenariju, ostavile mladog Hitlera u životu.

ANKETA
Da li biste ubili mladog Adolfa Hitlera, znajući da će njegova smrt sprečiti Drugi svetski rat?
- Izgleda da su žene u ovakvim dilemama sklonije negativnim emotivnim reakcijama naspram potrebe da se nekome konkretnom nanese zlo, dok su muškarci manje skloni izražavanju tako snažnih emotivnih reakcija - rekla je vođa spomenutog istraživačkog tima Rebka Frisdorf, doktorant socijalne psihologije na univerzitetu u Ontariju. Njen rad je u petak objavljen u stručnom časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin".

Svako pitanje je u studiji imalo dva scenarija, svaki sa nešto drugačijim posledicama. Upravo posledice su nekim ljudima bile motivacioni faktor na osnovu kojeg su donosili odluku. Drugi su bili skloni da dobro promisle o činu ubistva Hitlera, jer samo ubistvo smatraju nečim što ide protiv svih moralnih normi. Filozofi bi prvu grupu nazvali utilitaristima, a drugu deontolozima. Za deontologe je veća verovatnoća da bi Hitlera ostavili živog.

U jednoj hipotetičkoj dilemi umesto Hitlera naveden je otmičar devojčice koji je drži u zatočeništvu nedelju dana i za njezino oslobađanje traži otkup. U tom slučaju ni utilitaristi ni deontolozi ne bi ubili otmičara. Ubistvo je protivno moralnim normama i osoba koju motivišu društvena pravila poštedela bi otmičara. S druge strane, utilitarista koji bi u ovom ubistvu tražio neku svrhu ne bi je našao jer bi gubici bili veći od dobitka, pa bi i on poštedeo otmičara.

Generalno gledajući, muškarci su davali odgovore koji bi ih u nešto većoj meri od žena svrstavali u grupu utilitarista, odnosno osoba koje bi kratkoročno bile spremne nekim, uslovno rečeno manjim zlom, postići veće dobro. Žene su većinom davale odgovore koje ih smeštaju među deontologe, odnosno osobe kojima cilj ne može da opravda sredstvo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.04.2015. 06:24
Veliko Da zar to nije odgovor Svakoga, sem njega bi se nasli u istom kosu mnogi drugi ukljucujuci tusman..izmetbegovic...svi drugi seperatisti....miljo....taci....slovenci....itd....naravno 5 oktoberasi!!! Kad bi mogli vratit vreme nedje oko 1389....i da smaknemo turke prije no sto zaraziseNas Balkan....i naravno da se neutralise onaj ko donese katolicanstvo i bolesno pleme rvatsko......Sem sto bi se specijo 2 sv. rat i spas ogromnog broja neduznih ljudi...ljudskih bica.....Danas bi Apsolutno Sve bilo drugacije......Srba i Russa bi bilo min.10-puta vise....i Srbski Balkan bi bijo oaza mira!!! Nebi ni morali da pisemo ovakve komentare, no bi na vestima pricali kako da sacuvamo prirodu...da umnozavamo nasu naciju....Da jedno drugoga uvazavamo i postujemo....Jer tada sve bi bilo Srbstvo i Srbija....Isvi bi bili isti......Al to je samo utopija......Nasa Borba protiv islamo-katolizacije Srbskoga Balkana je u punom toku......+ I mi cemo da pobedimo zlo +
Ponedeljak 06.04.2015. 12:00
Ima li iko ovde ko je citao ista o Hitleru, ili ste svi pokupili informacije iz komunistickih udzbenika za osnovnu skolu, novina, ili vam je deda komunjara pricao. Jel nam Hitler lepo ponudio pakt 41-e? Naravno da jeste. A kome to nije odgovaralo? Pa naravno englezima i masoneriji. Da nije bilo tog martovskog puca ne bi imali ni usstase, ni bugare, ni ballije za vratom, a samim tim ne bi bilo ni Jasenovca, pa cak ne bi bilo ni Hrvatske uopste. Danas bi bila skroz druga prica. Verujem da bi nam bilo daleko bolje, i da bi Srba bilo mnogo vise. Samo iddiot veruje u jevrejsku propagandu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online