Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.04.2015.
06:50
B. Đokić - Vesti A

Srpski zet iz Francuske: Iz Kfora u politiku

Na nedavno održanim lokalnim izborima u Francuskoj, srpski zet Maksim Kabaji pobedio je u gradu Turkoan kraj Lila i postao član Saveta departmana Nord, najvećeg u Francuskoj. Kabaji je izabran ispred stranke UMP bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Oženjen Srpkinjom, Kabaji često posećuje Beograd. U intervjuu za "Vesti" otkriva da želi dati doprinos poboljšanju odnosa između dve zemlje.

Vesti
Maksim Kabaji: Srbi su dobro integrisani, čestitam im na tome

Koliko će pobeda UMP, stranke desnog centra, imati uticaja na Francusku i Evropu?

- Videćemo, očekuju nas regionalni, parlamentarni i predsednički izbori u sledeće dve godine što će, nadamo se, vratiti Francusku na pravi put. Za sada većih posledica nema jer je već sutradan nakon naše pobede premijer Manuel Vals konstatovao poraz, ali i objavio da neće ništa promeniti u svojoj politici. Predsednik Fransoa Oland i njegov premijer odlučili su da ne uzmu u obzir mišljenje Francuza.

Mnogo se priča o opasnosti od Nacionalnog fronta u Francuskoj, ali i sličnih partija širom Evrope. Da li je ugrožena umerena desnica?

- Danas Nacionalni front nema smisla zato što se žali na politički sistem o koji se sam koriste svakodnevno. Porodica Lepen je u politici kao porodica Tenerdijers iz romana "Jadnici" Viktora Igoa. Kao dokaz tome daću vam primer Evropske unije gde uprkos svojim navodnim protivljenjima Uniji, pripadnici Nacionalnog fronta vrlo su radi da budu poslanici u Evropskom parlamentu. Oni lažu Francuze pomoću kandidata koji u lokalu čine sve suprotno od onoga što rade na državnom nivou.

Kao odbornik, šta možete učiniti na poboljšanju saradnje između Severnog okruga i Srbije?

- Severni okrug ima malo kontakta sa stranim institucijama, ukoliko to nije proučavanje uspeha drugih zemalja po socijalnim pitanjima. Možda ćemo ubuduće, u okviru razmene iskustava, naš okrug povezati sa Srbijom, što bi za mene bila posebna čast.

Vaš rodni grad i izborno mesto Turkoan je deo programa Delta partners preko koga sarađujete sa Srbijom?

- Tako je. Biću deo delegacije koja će od 16. do 19. jula doći u Valjevo. Tamo ćemo preneti iskustva u obnovi privrednih i drugih resursa i unapređenja proizvodnje. Kao što smo zadovoljni što dolazimo u Srbiju, tako ćemo biti srećni i kada budemo ugostili srpsku delegaciju koja će nas posetiti od 7. do 10. maja. Francuska i Srbija imaju zajedničku istoriju, treba da nastavimo zajednički da je pišemo.

U vašem departmanu, čije je sedište u Lilu, mnogo je imigranata, među kojima su i oni iz Srbije?

- Imigraciona politika Francuske je protiv zatvaranja ljudi u njihove nacionalne zajednice. Imigranti ne smeju da zaborave svoje poreklo, ali treba da se osećaju kao Francuzi. Mislim da su Francuzi srpskog porekla savršeno integrisani u naše društvo i na tome im čestitam.

Iz Kfora u brak sa Branislavom

Kabaji je deceniju u braku sa Branislavom iz Beograda koju je upoznao na Kosovu gde je radila kao prevodilac, a on jedno vreme boravio u sastavu francuskog Kfora. Zbog nje je, kaže, kao kapetan napustio vojsku. Osim što se bavi politikom, radi u osiguravajućem društvu Alijans. Njegov pradeda Ahil Kabaji u Prvom svetskom ratu bio je na Solunskom frontu i zajedno se borio sa srpskom vojskom za šta je od kralja Aleksandra Karađorđevića dobio orden.

Nedelja 05.04.2015. 11:29
Opet jedno izd/ajnicko Go/vno???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online