Nedelja 05.04.2015.
06:50
B. Đokić - Vesti

Srpski zet iz Francuske: Iz Kfora u politiku

Vesti
Maksim Kabaji: Srbi su dobro integrisani, čestitam im na tome

Koliko će pobeda UMP, stranke desnog centra, imati uticaja na Francusku i Evropu?

- Videćemo, očekuju nas regionalni, parlamentarni i predsednički izbori u sledeće dve godine što će, nadamo se, vratiti Francusku na pravi put. Za sada većih posledica nema jer je već sutradan nakon naše pobede premijer Manuel Vals konstatovao poraz, ali i objavio da neće ništa promeniti u svojoj politici. Predsednik Fransoa Oland i njegov premijer odlučili su da ne uzmu u obzir mišljenje Francuza.

Mnogo se priča o opasnosti od Nacionalnog fronta u Francuskoj, ali i sličnih partija širom Evrope. Da li je ugrožena umerena desnica?

- Danas Nacionalni front nema smisla zato što se žali na politički sistem o koji se sam koriste svakodnevno. Porodica Lepen je u politici kao porodica Tenerdijers iz romana "Jadnici" Viktora Igoa. Kao dokaz tome daću vam primer Evropske unije gde uprkos svojim navodnim protivljenjima Uniji, pripadnici Nacionalnog fronta vrlo su radi da budu poslanici u Evropskom parlamentu. Oni lažu Francuze pomoću kandidata koji u lokalu čine sve suprotno od onoga što rade na državnom nivou.

Kao odbornik, šta možete učiniti na poboljšanju saradnje između Severnog okruga i Srbije?

- Severni okrug ima malo kontakta sa stranim institucijama, ukoliko to nije proučavanje uspeha drugih zemalja po socijalnim pitanjima. Možda ćemo ubuduće, u okviru razmene iskustava, naš okrug povezati sa Srbijom, što bi za mene bila posebna čast.

Vaš rodni grad i izborno mesto Turkoan je deo programa Delta partners preko koga sarađujete sa Srbijom?

- Tako je. Biću deo delegacije koja će od 16. do 19. jula doći u Valjevo. Tamo ćemo preneti iskustva u obnovi privrednih i drugih resursa i unapređenja proizvodnje. Kao što smo zadovoljni što dolazimo u Srbiju, tako ćemo biti srećni i kada budemo ugostili srpsku delegaciju koja će nas posetiti od 7. do 10. maja. Francuska i Srbija imaju zajedničku istoriju, treba da nastavimo zajednički da je pišemo.

U vašem departmanu, čije je sedište u Lilu, mnogo je imigranata, među kojima su i oni iz Srbije?

- Imigraciona politika Francuske je protiv zatvaranja ljudi u njihove nacionalne zajednice. Imigranti ne smeju da zaborave svoje poreklo, ali treba da se osećaju kao Francuzi. Mislim da su Francuzi srpskog porekla savršeno integrisani u naše društvo i na tome im čestitam.

Iz Kfora u brak sa Branislavom

Kabaji je deceniju u braku sa Branislavom iz Beograda koju je upoznao na Kosovu gde je radila kao prevodilac, a on jedno vreme boravio u sastavu francuskog Kfora. Zbog nje je, kaže, kao kapetan napustio vojsku. Osim što se bavi politikom, radi u osiguravajućem društvu Alijans. Njegov pradeda Ahil Kabaji u Prvom svetskom ratu bio je na Solunskom frontu i zajedno se borio sa srpskom vojskom za šta je od kralja Aleksandra Karađorđevića dobio orden.

2024 © - Vesti online