Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
09:50
B. Božin - Vesti A

Lista ćutanja umesto razgovora

Susret nemačke kancelarke Angele Merkel i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, uponedeljak uveče u Berlinu, protekao je u "dobroj i konstruktivnoj atmosferi", saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Zajfert.

Tanjug/AP
Slika govori više od reči: Cipras i Merkelova u Berlinu

Grčki premijer je ostavio prilično pomirljiv utisak izjavom da je "doneo lepo vreme u Berlin" i da je neophodno bolje razumevanje kako bi se okončale predrasude u odnosima dve zemlje, jer "niti su Grci lenji, niti su Nemci krivi za loše stvari i probleme u Grčkoj", naglasio je Cipras.

Više od polovine sedmočasovnog susreta, koliko nemačka kancelarka odavno nije posvetila nijednom stranom državniku, posvećeno je razgovorima, dok je večera (poslužena pačetina, pire i cvekla, sa sirom kao dezertom), potrajala tri sata.

Prema utisku tabloida "Bild" (inače predvodnika kampanje konzervativaca protiv grčke levičarske vlade), susret nije doneo ništa, ili bar - ništa za Grčku! Iako je ton bio prijateljski i obe strane su otvoreno iznele svoja mišljenja, na kraju je svako ostao na nepromenjenim pozicijama.

- Čak i vidno umorna, skoro bolesno bleda kancelarka je našla još dovoljno snage da se suprotstavi mladom revolucionaru radikalne Sirize, piše pomenuti list i dodaje svoju ocenu da Merkelova "želi da izbegne to da ona bude odgovorna ako Atina izađe iz evrozone. Njen stav je bio bekstvo u bezopasno".

Komentator "Špigla" se slaže da Cipras od Merkelove nije dobio mnogo. "Njena uzdržanost je svetski poznata, a u evro-krizi sve više postaje problem. Samim tim što malo govori, Merkelova ostavlja Grcima utoliko više prostora za interpretacije i nesporazume. Ona se krije iza izjave da je Nemačka samo jedna od članica EU. Međutim, kancelarka je moćnija od drugih šefova vlada, to zna svako", tumači "Špigl".

- Vreme trikova i prevara je prošlo. Grčka bez zaustavljanja ide u bankrot, svejedno koliko se Cipras i Merkelova lično razumeju, ocenio je dnevnik "Vestdojče algemajne cajtung".

- To je bilo ružno lice Nemačke, pokazivano poslednjih sedmica i meseci, posebno u redovima Unije, ali i među mnogim socijaldemokratama, konstatuje opozicioni list "Tac".

Kasa u Atini je prazna

Najavljivana lista reformi koje je Cipras navodno hteo da prezentuje u Berlinu, u potpunosti je izostala. Tako zapravo nijedna strana nije otišla ni korak dalje: Kasa u Atini je i dalje prazna, a pitanje da li i odakle će Grčka dobiti svež novac da bi 8. aprila mogla da isplati plate i penzije - ostaje i dalje otvoreno.

"Neiskusni, ali samouvereni levičarski političar izaziva rutiniranu, hladno-pragmatičnu spasiteljku evra - kako se to može završiti, zapitao se "Fokus".

- Interesantnije od klime i posledica prilikom ove državne posete je bila lista ćutanja, čulo se još u komentarima. Jer, u razgovoru nije bilo reči o neodložnim problemima likvidnosti Grčke, o konkretnim reformskim zahvatima vlade u Atini i o masivnim optužbama za podmićivanje uperenim protiv nemačkih firmi u Grčkoj. Tako se ostalo pri dobrom jelu, spasavanju klime i privatnom ćaskanju u birou Merkelove.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 12:33
Bakica navikla da prijti, makar prstom ! Ona još ne zna da je to nepristojno....., neko treba da jpj kaže !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online