Sreda 25.03.2015.
09:50
B. Božin - Vesti

Lista ćutanja umesto razgovora

Tanjug/AP
Slika govori više od reči: Cipras i Merkelova u Berlinu

Grčki premijer je ostavio prilično pomirljiv utisak izjavom da je "doneo lepo vreme u Berlin" i da je neophodno bolje razumevanje kako bi se okončale predrasude u odnosima dve zemlje, jer "niti su Grci lenji, niti su Nemci krivi za loše stvari i probleme u Grčkoj", naglasio je Cipras.

Više od polovine sedmočasovnog susreta, koliko nemačka kancelarka odavno nije posvetila nijednom stranom državniku, posvećeno je razgovorima, dok je večera (poslužena pačetina, pire i cvekla, sa sirom kao dezertom), potrajala tri sata.

Prema utisku tabloida "Bild" (inače predvodnika kampanje konzervativaca protiv grčke levičarske vlade), susret nije doneo ništa, ili bar - ništa za Grčku! Iako je ton bio prijateljski i obe strane su otvoreno iznele svoja mišljenja, na kraju je svako ostao na nepromenjenim pozicijama.

- Čak i vidno umorna, skoro bolesno bleda kancelarka je našla još dovoljno snage da se suprotstavi mladom revolucionaru radikalne Sirize, piše pomenuti list i dodaje svoju ocenu da Merkelova "želi da izbegne to da ona bude odgovorna ako Atina izađe iz evrozone. Njen stav je bio bekstvo u bezopasno".

Komentator "Špigla" se slaže da Cipras od Merkelove nije dobio mnogo. "Njena uzdržanost je svetski poznata, a u evro-krizi sve više postaje problem. Samim tim što malo govori, Merkelova ostavlja Grcima utoliko više prostora za interpretacije i nesporazume. Ona se krije iza izjave da je Nemačka samo jedna od članica EU. Međutim, kancelarka je moćnija od drugih šefova vlada, to zna svako", tumači "Špigl".

- Vreme trikova i prevara je prošlo. Grčka bez zaustavljanja ide u bankrot, svejedno koliko se Cipras i Merkelova lično razumeju, ocenio je dnevnik "Vestdojče algemajne cajtung".

- To je bilo ružno lice Nemačke, pokazivano poslednjih sedmica i meseci, posebno u redovima Unije, ali i među mnogim socijaldemokratama, konstatuje opozicioni list "Tac".

Kasa u Atini je prazna

Najavljivana lista reformi koje je Cipras navodno hteo da prezentuje u Berlinu, u potpunosti je izostala. Tako zapravo nijedna strana nije otišla ni korak dalje: Kasa u Atini je i dalje prazna, a pitanje da li i odakle će Grčka dobiti svež novac da bi 8. aprila mogla da isplati plate i penzije - ostaje i dalje otvoreno.

"Neiskusni, ali samouvereni levičarski političar izaziva rutiniranu, hladno-pragmatičnu spasiteljku evra - kako se to može završiti, zapitao se "Fokus".

- Interesantnije od klime i posledica prilikom ove državne posete je bila lista ćutanja, čulo se još u komentarima. Jer, u razgovoru nije bilo reči o neodložnim problemima likvidnosti Grčke, o konkretnim reformskim zahvatima vlade u Atini i o masivnim optužbama za podmićivanje uperenim protiv nemačkih firmi u Grčkoj. Tako se ostalo pri dobrom jelu, spasavanju klime i privatnom ćaskanju u birou Merkelove.

2024 © - Vesti online