Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.03.2015.
21:01
K. Marković, S. Princip, Agencije A

Mašin ubica se smejao policiji

Glavni (i jedini) osumnjičeni za svirepo ubistvo 17-godišnje Maše Vukotić iz melburnskog Donkastera - Šon Prajs (26) iz Albiona - uhapšen je pošto se prijavio policiji u zapadnom predgrađu Sanšajn.

Facebook
Nasilno prekinut život: Maša Vukotić

On je, kako je saopšteno, odranije poznat policiji. Posle hapšenja, detektivi su ga oko 1.10 u četvrtak po podne odvezli u zatvor. Bio je u lisicama, obučen u plavu policijsku trenerku i izgledao je mirno, a čak se i smejao. Kasnije je sa zadnjeg sedišta policijskog vozila pokazivao srednji prst okupljenim reporterima.

Prajs je takođe osumnjičen za nasilje i seksualne napade na tri žrtve u satima pre nego što je uhapšen.

Prajs, sa adresom u Albionu na zapadu grada, tek treba da razjasni zašto se i kako našao u Donkasteru, na istoku, u prilično udaljenom kraju grada od njegovog mesta stanovanja. Takođe, i odakle je dobro poznavao mesto gde je nesrećna Maša prolazila kući, jer je istraga i dalje ubeđena da počiniocu kraj nije bio nepoznat.

Detektiv inspektor Mik Hjuz kazao je da nastradala devojka nije poznavala uhapšenog.
- Mi u ovom trenutku imamo osumnjičenog i on će uskoro biti predat odeljenju za ubistva - kazao je on.

Poreklom iz Bijelog Polja

Porodica Vukotić se doselila iz Crne Gore u Australiju, a Nataša je poreklom iz Bijelog Polja, mesta na granici sa Srbijom. Mašin ujak Vukosav Čelebić je poznat zubar u Melburnu, a ujna Marina je zaposlena u Udruženju srpske zajednice Australije u Dandenongu.

Nije poznato da li je napadač baš ciljao Mašu.
Upitan da li je nađeno oružje (žrtva je izbodena više puta nožem), inspektor je rekao da o tome "ne može sada da govori".

- Nema znakova da je bio pod uticajem droge.

Slavina kao dokaz

Inspektor je istakao da je hapšenje "zadovoljavajuće" i da policija "ne traži nikog drugog".

- Mi smo ovog jutra promenili fokus i to nas je dovelo do predaje osumnjičenog. Imali smo ekipe na terenu i kada smo pristupili identifikaciji, došli smo do osobe od interesa u zapadnim predgrađima. Predao se vlastima u Sanšajnu. Poznat je policiji, a nije bio povezan sa žrtvom.

Uhapšen je pre jednog sata (četvrtak, 11.30 ujutro). Imali smo tokom noći više od 100 prijava i ovo je rezultat ozbiljnog rada. Javnost treba da zna da ne tražimo druge osumnjičene. Verujem da je prestupnik znao područje i još radimo na tome. Palo mi je na pamet da je reč o nekome ko zna područje i mislim da će nam vreme pokazati da je bio povezan s tim krajem.

Ranije, detektivi su posetili objekte u Ulici Džonston u Abotfordu da preuzmu snimke njihovih kamera, verujući da je čovek tim putem prošao pošto je na obližnjoj raskrsnici izašao iz autobusa za Siti. Istražitelji su došli tamo nešto pre 11 ujutro i obišli najpre kafić, umetnički studio i prodavnicu alata, na obe strane ulice. Svi imaju kamere na spoljnim zidovima.

Noć ranije, kako smo juče objavili, u javnost su puštene fotografije osumnjičenog, napravljene pošto se ukrcao u autobus u Donkasteru, neposredno posle zločina. Na snimcima se vidi da je skinuo tamnu jaknu i ostao u majici. I dalje je nosio kesu za šoping s kojom je prvi put snimljen.
Ranije, objasnio je inspektor, jedan svedok je razgovarao s čovekom viđenim kako trči sa mesta zločina.

- Ta osoba je rekla da je čovek izgledao nervozno i da je pitao za pravac prema šopingu Vestfild, ali da je izgledalo da već zna kuda će ići.

Pripremala se za maturu

Pre nekoliko nedelja, Branka Stevanović, nastavnica srpskog jezika škole "Vuk Karadžić" iz Sent Albansa, inače rodom iz Bijelog Polja, razgovarala je sa tinejdžerkom o njenim planovima za dalje školovanje.
Kao u većini domova naših zemljaka širom Australije, i u kući Stevanovića tuguje se zbog Mašine smrti.
- Ne postoje reči kojima može da se opiše šok, tuga i bol koje je nasilničko oduzimanje jednog mladog života izazvalo u meni - kaže u suzama gospođa Stevanović za "Vesti".
- Jedan mladi život je u najlepšem dobu istrgnut i onemogućeno mu je da cveta - ističe ona i dodaje:
- Cvet je istrgnut iz zagrljaja svoje porodice, društva i zajednice. Pre dve nedelje razgovarale smo o maturskom ispitu iz srpskog jezika. Maša je bila puna entuzijazma, upijala je svaku reč i svaki savet kako da se spremi za ispit. Nemam reči, moje iskreno saučešće porodici. Ne mogu da dođem sebi od tuge od kako sam saznala šta se dogodilo.

Policija je zaplenila slavinu sa česme komšije koji stanuje u blizini mesta Mašine pogibije. To bi moglo da bude vitalni dokaz, jer se veruje da je ubica na toj česmi oprao ruke od krvi. Vlasnik Ermano di Batista kaže:

- Policajac mi je rekao: "Mislimo da je na vašoj česmi oprao ruke." Ovo je strašno.
Učenici iz Mašinog koledža polažu cveće i ostavljaju poruke na mestu gde je stradala. Majka jedne učenice kaže: "Mnogi u 12. razredu plaču. Nastavnici su takođe uznemireni. Zaista je teško da pomisliš da je sve to tako blizu nas, da se desilo nekome iz tvoje škole."

Muk i neverica


Prijateljica Karli je kazala za "Herald san" da Maša nije imala neprijatelja, da je bila pristojna devojka koja se lepo ponašala.

- Nije razgovarala sa mnogo ljudi, bila je povučena, imala je malu grupu prijatelja. Nije mogla da ima neprijatelja. To je ono što me je pogodilo, ona je poslednja osoba koju bi neko želeo da povredi.

Komšije pored kuće Vukotića, samo 500 metara od mesta gde je tinejdžerka ubijena, izražavaju nevericu.

Beti Li kaže da je Mašina familija, koju čine i mlađa sestra i brat, bila čvrsto povezana.
- Bili su srećna familija. Uvek su bili napolju, igrali se s loptom. Mnogo su voleli prirodu.
I u srpskoj zajednici zavladali su muk, neverica i ogromna tuga zbog gubitka mladog života.
Maša je putovala svetom, ali je samo pet minuta bilo dovoljno da se zauvek udalji od roditeljskog doma. Kao i ranije, devojka je u sredu krenula u redovnu šetnju, ali se u roditeljski dom u Donkasteru, u kojem je živela sa ocem Slavoljubom, mlađim bratom i sestrom, nije vratila.

Učenici Kenteberi škole za devojčice život je oduzet dok je šetala Kunang Krik parkom, oko 19 časova u utorak. Tinejdžerka, o kojom svi imaju samo reči hvale, od komšija do drugarica i porodičnih prijatelja, često je prolazila pešačkim mostom preko Istern Friveja kako bi se prošetala parkom na južnoj strani autoputa.

Lepotom zasenila Versaj

Na Mašinoj Fejsbuk stranici nalaze se slike s njenog odmora u Francuskoj, a ispod slike dvorca u Versaju ona je napisala kako je to "najlepše mesto na svetu". Na toj slici, tokom zime, ona je pozirala i smešila se u kameru, u prelepom svetlom kaputu, ogrnuta šalom. Svojom lepotom, primetili su njeni prijatelji, zasenila je i čuveni dvorac.
Maša je na poslednjem odmoru u Evropi i Kini bila sa bratom, sestrom i mamom Natašom Čelebić.
Gospođa Čelebić nosi lančić na kojem su izgravirana imena njeno troje dece. Pored svakog imena ugrađen je po manji dragi kamen u različitim bojama. Za Mašu je bila određena svetloplava boja.

Članovi porodice nisu želeli da za medije, bar za sada, komentarišu zločin jer su u šoku.
- Sada nije trenutak za izjave - rekao je jedan rođak novinarima.

Čak su se i prijatelji ustručavali da išta kažu o tragediji, koja ih je pogodila.

U trenutku zločina Maša je imala slušalice i slušala je muziku, a ubijena je višestrukim ubodima u parku, nedaleko od Stanton i Hejington avenije. Njeni otac i mlađa sestra Nađa, bili su među prvima koji su stigli na mestu gde je Mašino telo pronađeno. Očevi leleci i plač odjekivali su komšilukom. Na mestu tragedije u Donkasteru ostavljane su poruke, a mnoge su bile ispisane na srpskom jeziku.

Mašini vršnjaci iz škole u Kenteberiju odbili su da govore o ubistvu svoje drugarice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online