Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.03.2015.
16:47
Tanjug A

Kako je lepa Sara oplela po Gvozdenoj Lejdi?

Zamenik šefa opozicione partije Levica Sara Vagenkneht je danas u Bundestagu oštro napala kancelara Angelu Merkel zbog njene politike prema Grčkoj, Rusiji i Ukrajini, kao i zbog dampinških zarada u Nemačkoj.

wikipedia.org
Lepa Sara se drznula da kaže sve Merkelovoj

- Prestanite druge zemlje da ponižavate, rekla je Vagenkneht i dodala da dampinške zarade u Nemačkoj oduzimaju drugim zemljama vazduh za disanje.

Ona je istakla da je politika sankcija prema Rusiji pogrešna.

- Vi ste, gospođo Merkel, upravo ponovo zahtevali da se sankcije prema Rusiji ukinu, tek kada se Sporazum Minsk 2 sprovede, rekla je Vagenkneht i dodala da bi želela da zna zašto Merkelova ne interveniše, kada Ukrajina najavljuje da želi ogromne količine novca da izdvoji za naoružanje.

- Lista političara koji kritikuju Vašu politiku prema Rusiji je dugačka, rekla je ova levičarka Merkelovoj.

Vagenkneht, koju zovu i "lepa Sara" je, povodom grčkih zahteva za reparaciju i isplatu ratne odštete, istakla da se stidi zbog provocirajućih izjava ministra finansija Volfganga Šojblea i šefa poslaničkog kluba demohrišćana Folkera Kaudera.

Vagenkneht je poznata po jasnim rečima. Ona je nedavno zatražila ukidanje evra, tvrdeći da ta moneta "deli Evropu", zbog čega je naišla na kritiku, čak i u sopstvenim redovima ove opozicione stranke, nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG-stranke.

- Evro ne funkcioniše, već deli Evropu, rekla je Vagenkneht u intervjuu nedeljniku "Cajt" i, ocenjujući da je moguć novi monetarni sistem, žestoko kritikovala Evropsku uniju da "služi, pre svega, interesu velikih firmi i banaka.

Vagenkneht je naglasila da je njena partija protiv integracije koja urušava blagostanje većine u Evropi i da se političari, koji zastupaju takvu liniji, ne mogu nazivati prijateljima Evrope

Ona je odbacila kritike da njena partija "nacionalistički razmišlja" i osporila da se levičari približavaju "Alternativi za Nemačku" (AfD), evropskeptičkoj partiji, koja se zalaže za ukidanje evra i koja na prošlim septembraskim saveznim izborima "za dlaku" nije uspela da uđe u Bundestag.

- Nosilac izborne liste AfD Hans-Olaf Henkel je neoliberalni privredni lobista, koji se zalagao za niske zarade i razgradnju socijalnog sistema, rekla je ona.

Vagenkneht je, povodom nemačkih inostranih vojnih misija, rekla da vojnici Bundesvera nemaju šta da traže u inostranstvu.

- Evropske zemlje liferuju naoružanje u krizne oblasti i 'potpaljuju građanske ratove. I tada dolaze "potpaljivači" i navodno žele da to gase. To nije pošteno, rekla je Vagenkneht, koja je u novom sazivu Bundestaga od 2013. godine izabrana za treću po redu najlepšu poslanicu.

Levičarka Vagenkneht je žena nemačko-iranskog porekla i, kako je jednom Oskar Lafonten, bivši predsednik Socijaldemokratske partije i nekada jedan od čelnih ljudi Levice, koga su ili voleli ili mrzeli, ali pred njim skoro uvek `skidali kapu`, jednom rekao - njegova prijateljica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.03.2015. 17:16
Најважније је да је рекла шта мисли.Како је кренуло још ће и имати значаја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online