Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.03.2015.
04:14
B. Božin - Vesti A

Krv potekla zbog bankara

Da će svečano otvaranje nove zgrade Evropske centralne banke (ECB) biti svedeno na minimum, bilo je jasno još kada su pripadnici pokreta Blokupaj najavili velike demonstracije kojima žele to da spreče, ali ono što se juče događalo na ulicama Frankfurta prevazišlo je sve prognoze. Još od subote grad je zaposelo 10.000 policajaca, uz mnogobrojna oklopna vozila, vodene topove, bodljikavu žicu, a prisutne su bile i elitne jedinice specijalaca.

Reuters
To Frankfurt nije video: Na prilazima zgradi ECB goreli su kontejneri i razbijani izlozi banaka

Centar grada pretvoren je u bunker, a gotovo sve prodavnice su bile zatvorene i izlozi zaštićeni preprekama da ne bi bili razbijeni. Neke škole u užem centru grada takođe su bile zatvorene.
Policijski helikopteri počeli su da kruže nad gradom od šest sati ujutro, a već u sedam časova zapaljeni su prvi kontejneri i policijska vozila. Razbijeni su mnogi izlozi, a gradom su odjekivale eksplozije jakih petardi.

- Iznad glava nam leti helikopter, a vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žcom ogradili novu zgradu ECB - javio je u prvom izveštaju reporter Raša tudej iz centra Frankfurta.

Sukobi su se vodili ne samo u okolini nove zgrade ECB, već i na više mesta u gradu. Predstavnik sindikata nemačke policije Rajner Vent izjavio je da su demonstranti došli iz cele Evrope, mnogi čak iz Grčke. On je oštro kritikovao levičare i Zelene, koji po njemu snose deo odgovornosti za sukobe i povređene policajce.

- Ovde se ne radi o političkim protestima, nego o pobesneloj masi iz cele Evrope. Da će doći do nasilja, bilo je unapred poznato, ali pokazana količina nasilja i organizovanost dostigli su novi nivo - rekao je Vent.

Samo do podneva bilo je oko 90 povređenih policajaca, a organizatori iz Blokupaja su saopštili da je mnogo povređenih sa njihove strane, pre svega od gasa kojim je policija pokušala da rastera demonstrante. Zapaljeno je sedam vozila, isto toliko je oštećeno, kao i jedno vatrogasno vozilo, a uhapšeno je oko 550 demonstranata.

Reuters

Gnevni stigli iz cele Evrope

Iz pokreta Blokupaj izjavili su da su demonstranti došli sa 60 autobusa iz 39 evropskih gradova, među njima Hamburga, Pariza, Beča, Stokholma, Bolonje i Rima. Iz Berlina je stigao poseban voz sa preko 800 učesnika. Iz pokreta su javili da je policija zaustavila autobuse iz Italije i Holandije i kontrolisala sve putnike.

Čitavi delovi Frankfurta ostali su bez javnog saobraćaja, a jedno vreme bio je zatvoren i auto-put 661. Na linijama U-bana, tramvaja i autobusa koji vode u centar, saobraćaj je takođe bio obustavljen. Do podneva su funkcionisali samo S-ban i regionalni vozovi, mada je grupa demonstranata pokušala da postavi prepreke na šine i tako prekine i ovaj saobraćaj.

Situacija se polako stabilizovala oko podneva, kada su počeli i zvanični protesti koje su organizovali sindikati i političke partije. Na marginama centralnog skupa dolazilo je ipak do pojedinačnih sukoba između demonstranata i policije.

Sumirajući bilans jučerašnjih prepodnevnih događanja, političar Levih Ulrih Vilken je rekao:
- Želim jasno da kažem ovo prepodne sam drugačije zamišljao. Delom sam veoma tužan, a delom šokiran onim što sam doživeo i video na slikama. To nije ono što je ujedinilo Blokupaj - savez. Želim, takođe, da naglasim da imam razumevanja za bes ljudi, koji su pogođeni evropskom politikom osiromašenja i koji u Grčkoj imaju problema da dođu i do lekova. Taj bes i očaj je došao do izražaja u Frankfurtu.

Portparol intervencionističke Levice Kristof Klajn je procenio da je oko 6.000 ljudi učestvovalo u protestima i blokadi ECB-a, iako je policija računala sa 10.000 demonstranata.

Reuters

Protiv banaka i kapitalizma

Inicijator protesta Blokupaj je levičarski savez kritički nastrojen protiv banaka i kapitalizma, koji čini više od 90 organizacija. Među njima su, na primer, neki sindikati, partija Levih i Antifa-grupe. Cilj ovog pokreta je "zajednički odozdo izgraditi demokratiju i solidarnost". Savez je uperen protiv budžetske politike, kao i protiv krizne politike Trojke.

Predsednica Zelenih Simone Peter podržala je protest protiv postojeće politike u odnosu na evropsku krizu, ali je osudila primenu nasilja.

- ECB je kao deo jedne demokratski nelegitimne organizacije nazvane Trojka takođe odgovorna za nepravednu politiku u vezi sa krizom. Zato su protesti protiv nje potpuno razumljivi. Savezna vlada koja forsira ovakav kurs štednje je takođe direktno odgovorna. Međutim, mi osuđujemo svako nasilje - rekla je Peter.

Dragi: I mi želimo da bude bolje!

Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke se u svom govoru na svečanosti u zgradi ECB takođe osvrnuo na događaje u gradu. - Kao institucija EU, koja ima centralnu ulogu u sadašnjoj krizi, ECB je dospela u fokus nezadovoljstva frustriranih. Moguće je da ovo što nam prebacuju nije fer, jer naše delovanje je pre svega ciljalo na to da se ublaže ekonomski šokovi. Ciljevi koje imaju demonstranti ispred zgrade i naši su isti - hoćemo rešenje i finansijsku stabilnost evrozone - rekao je Dragi.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.03.2015. 07:50
rešenje za evrozonu je to,da nema rešenja
Četvrtak 19.03.2015. 23:29
Uvek na kraju stradaju siromasni bilo kako i bogatasi imaju razne privilegije, zakon i pravda ne doseze do njih. Kao politicari imaju ogromne plate na svoju nesposobnost i uz to mnoge stvari daba sto se ne odnosi na obicnog radnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online