Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.03.2015.
09:26
B92, Tanjug, Raša tudej A

Uživo iz Frankfurta: Uhapšeno 500 demonstranata

Ispred novog sedišta Evropske centralne banke u Frankfurtu sukobili su se demonstranti i policija. Prema novim podacima, uhapšeno je oko 500 osoba, a više od 80 policajaca je povređeno.

Policija je saopštila da je upotrebila vodeni top da bi rasterala demonstrante posle napada na pripadnike snaga reda, vatrogasce, jednu policijsku stanicu i zgradu opere.

U saopštenju je potvrđeno da je povređeno 88 policajaca. Osam ih je zadobilo povrede od bačenog kamenja, a 80 kada je na njih bačena nepoznata supstanca.

Zapaljeno je i oštećeno najmanje sedam policijskih automobila, prenio je Si-En-En.

Pet osoba je uhapšeno zbog napada na policajce, a još 500 je privedeno na ispitivanje, izjavila je policijski portparol Tesa Košig.

Reporter kanala Raša tudej sa lica mesta javlja da helikopteri nadleću grad i da je ispaljena velika količina suzavca.

- Vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB, naveo je izveštač iz centra Frankfurta.

On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rasterali okupljene ljude.

Oko nove zgrade ECB policija je postavila kordone.

Uživo iz Frankfurta:

Zapaljeno je i više policijskih automobila, a demonstranti su blokirali glavni most preko reke Majne.

Policija je juče u Frankfurtu barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sedište Evropske centralne banke.

Kako je saopšteno, to je urađeno da bi potencijalno nasilne demonstracije protiv mera štednje i kapitalizma bile sprečene.

Levičarski aktivista okupljeni u međunarodni pokret "Bokjupaj" (Blockupy) su prethodno najavili da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih delova Nemačke i drugih evropskih zemalja.

ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, deo je takozvane "trojke" koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.

''Vlada u Grčkoj je pokazala da je i drugačija politika moguća'', rekao je jedan Henri, star 54 godine, koji je iz Pariza došao danas u Frankfurt da to kaže i demonstrira protiv svih nedaća savremenog kapitalizma i neoliberalizma, dok je jedna tridesetogodišnja Tanja iz Beča nemačkim novinarima rekla da je ona tu da iskaže nezadovoljstvo zbog mera štednje.

Ona ima prijatelje u Grčkoj i sa takvom politikom, kako je rekla, njeni prijatelji nemaju više perspektivu u svojoj zemlji.

Jedna Kristina iz Berlina, koja se spontano odlučila da sa prijateljicom dođe u Frankfurt i demonstrira, rekla je da to čini zbog svoja tri posla i sina.

Ona, naime, u Berlinu mora da radi čak tri posla, kako bi sa sinom preživela.

''Zato sam tu'', naglasila je četrdesetčetvorogodišnja Kristina.

Kada je reč o gradu Frankfurtu, on je više puta bio mesto žestokih demonstracija, a jedan od najpoznatijih demonstranata toga grada je i bivši nemački šef diplomatije Joška Fišer, koji je tu bio od demonstracija iz 1968. preko protesta protiv proširenja aerodroma i zaštite životne sredine i jednom, puno kasnije, priznao '' da, bio sam militantan''.

Tanjug/AP

Šta je pokret ''Blokjupaj''

Međunarodni pokret "Blokjupaj" (Blockupy) čiji su aktivisti danas, na dan otvaranja novog sedišta Evropske centralne banke (ECB) u Frankfurtu organizovali demonstracije u kojima već ima i povređenih i uhapšenih, savez je levo orijentisanih protivnika kapitalizma u okviru koga postoji 90 organizacija - predstavljaju danas nemački mediji ''Blokjupaj''. Ovaj međunarodni pokret zahteva odustajanje od kursa gvozdene štednje i traži, između ostalog, da zemlje u krizi, poput Grčke, u buduće dobijaju više novca.

Podgrupa "Blokjupaja" je savez "Okupirajmo Volstrit", koji je 2011/2012. godine bio veoma aktivan u protestima protiv banaka i demonstracijama, takođe, u Frankfurtu ispred stare centrale ECB.

''Blokjupaj'' formira sada front protiv ECB zato što, kako navode nemački mediji, smatra tu banku kao ništa drugo, nego produženu ruku međunarodnih kreditnih poverilaca.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.03.2015. 10:05
To im je poklon od njihovih prijatelja američkihna-cista. Opomena da moraju razmišljati kao Amerikanci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online