Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
05:45
N. Jokić - Vesti A

Pasoška kontrola i za građane EU

Od juna će sumnjivima biti traženi na uvid pasoš ili lična karta, a Francuska čak traži vraćanje klasičnih graničnih kontrola

Vesti
Svima koji su sumnjivi tražiće se pasoš na uvid

Zbog straha od nekontrolisanog priliva imigranata u zemlje šengenskog prostora, ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da bi države od leta ponovo mogle da uvedu kontrolu na svojim granicama.
Tačnije, pribeći će ojačavanju kontrole južnih granica EU kako bi sprečile prolaz masi imigranata koje nadiru preko Balkana i Sredozemnog mora.

EU strahuje ne samo od ekonomske imigracije koju mafija prebacuje kopnenim i morskim putem, već i od povratka više hiljada islamskih boraca sa sirijskog i drugih ratišta, a koji imaju pasoše EU.

Međutim, Rihards Kozlovskis, ministar unutrašnjih poslova Letonije, izjavio je prošle nedelje u Briselu da će i državljani članica EU biti strože nadzirani. Od juna na graničnim prelazima biće im proveravani pasoši ili lične karte, "ako postoje naznake opasnosti". Spisak "naznaka opasnosti" biće utvrđen naknadno - rečeno je novinarima.

To će u praksi značiti da će na mađarsko-srpskoj granici biti nastavljena saradnja mađarskih i srpskih pograničnih policajaca i žandarma, dok će na makedonsko-srpskoj granici Uniju od imigranata zajednički čuvati srpski i austrijski policajci.

U internom dokumentu zasedanja ministara EU navodi se da je "na spektakularan način uvećan broj imigranata s Kosova koji prodiru na teritoriju EU".

"To", dodaje se, "ima posledice po režime azila u drugim državama EU, pre svega u Nemačkoj i Austriji."

Sagovornik "Vesti" iz Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu rekao je, uoči prošlonedeljnog sastanka u Briselu, da nije isključeno da će Nemačka postaviti na evropskom nivou pitanje ponovnog uvođenja viznog režima ukoliko se ne zaustavi talas azilanata preko Srbije.

Logori na severu Afrike?

Iz zaključaka proizilazi da će već od leta na teritoriji severne Afrike, u saradnji sa Komesarijatom UN za izbeglice, biti otvoreni "izbeglički centri" na teritoriji Nigerije, Malija, Tunisa, Maroka i možda Egipta. Ovo je italijanska ideja koju podržava Austrija, ali je Nemačka vrlo skeptična.
Marokanski mediji govore o formiranju "logora" za izbeglice. Neki analitičari smatraju da će azilanti, kada vide da mnogi dobijaju negativan dogovor, početi da zaobilaze ove "centre" i kretaće ponovo morskim putem. Samo prošle godine u EU je ilegalno ušlo 276.000 ljudi.

Za sada sve ovo još ne znači da će državljani zemalja zapadnog Balkana ponovo morati da vade vize za boravak kraći od tri meseca, ali je kritična granica veoma blizu. Ministar Kozlovskis diplomatski je objasnio novinarima da će prvo "u potpunosti biti iskorišćene postojeće mogućnosti za nadzor šengenskih granica".

Posle januarskih atentata, Francuska se zalaže za promenu šengenskog ugovora i uvođenje obaveznih klasičnih pograničnih kontrola. Ostale države EU ne pokazuju za sada veliko oduševljenje za ovu ideju. Razlog je između ostalog i štednja: većina država zna da bi uvođenje procedura klasične granične kontrole bilo veoma skupo i tražilo bi mobilizaciju velikog broja ljudi i veliku infrastrukturu.

Francuska će tim teže dobiti podršku što se za ovu ideju ne zalažu ni Evropska komisija, ni Evropski parlament.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online