Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 12.03.2015.
17:10
Tanjug A

"Evropo imaj više razumevanja za Rusiju, inače...eto rata!"

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit (96) pozvao je Nemačku i Evropu da imaju više razumevanja za Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, upozorivši da bi se u suprotnom ukrajinski konflikt čak mogao pretvoriti u rat.

wikimedia.org/Bundeswehr-Fotos Wir.Dienen.Deutschland
Bivši nemački kancelar Helmut Šmit pojasnio neke stvari

- To, da bi iz konflikta oko Ukrajine mogao nastati čak i vrući rat, nije potpuno isključeno - rekao je Šmit u intervjuu za nemački tabliod "Bild".

On je ocenio da da su Putinove brige usmerene manje na Ukrajinu, Poljsku ili Litvaniju, a više na Kinu, Pakistan i bivše sovjetske republike i da je, u vezi sa tim, za Putina budućnost Ukrajine manje važna. Putin je, prema Šmitovim rečima, ponovo pribavio Rusiji međunarodno poštovanje.

- Putinova politika se nama ne mora svideti, ali je moramo razumeti iz istorije i ozbiljno shvatiti - rekao je Šmit, inače peti po redu nemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbežnom cigaretom, premda je pušenje u Nemačkoj skoro "proterano".

On starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelara Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput "kapitalizma, kao ptice grabljivice", američkog špijuniranja, ekonomske krize...

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atinu dobio počasni doktorat, 24. po redu, čime se uvrstio u rekordere po počasnom "dr", njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima kancelarke Merkel, već i sami Nemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

"Sigurnost, umesto poduhvata" - mogao bi biti moto, zbog koga mu Nemci ukazuju poštovanje.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podelio je pre nekoliko godina šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi "ElitePartner.de", po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom. On je pre par dana u svojoj novoj knjizi pod radnim naslovom "Šta sam još hteo da kažem" priznao, po prvi put javno, da je varao svoju pokojnu suprugu Loki, sa kojom je zajedno proveo u braku 68 godina.

- Imao sam vezu sa jednom drugom ženom - napisao je Šmit, citira magazin "Štern" delove njegove knjige, a mediji kažu da je ostalo u magli kada je to Šmit radio.

Šmit je, na pitanje tablioda "Bild" o postojanju te žene starački mudro odgovorio.

- Na to mogu samo da kažem da bi svi oni koji postavljaju to pitanje trebalo prvo sebe da provere - odgovorio je Šmit.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.03.2015. 20:35
Svaka cast dedi, jedini Nemac koi iskreno i istinu govori.
Petak 13.03.2015. 02:11
живела русиа и путин највелики човек на русиу! слободан милошевић је највелики човек на америку!
Četvrtak 12.03.2015. 18:42
Ako nekom smeta politicki kriticar , neistomisljenik , novinar ili opozicionar neka se slobodno javi kod Putinu kako bi dobio licencu za likvidaciju navedenih .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online