Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.03.2015.
00:10
Vesti A

Vlažna maramica uliva nadu

Pakovanje s vlažnom maramicom koje je more izbacilo na obalu u Zapadnoj Australiji pružilo je tračak mogućnosti da potiče s aviona Malezija erlajnza MH370 koji je bez traga nestao pre više od godine dana.

Reuters
I godinu dana kasnije porodice nestalih traže istinu

Maramice kakve se poslužuju putnicima za brisanje prstiju, sa oznakom malezijskog avioprevoznika, transportovane su u Kanberu na testiranje. Predmet je, u stvari, pronađen još u julu, kada je na njega naišao par koji je šetao plažom u Servantesu, saopštila su izdanja News Corp.

Signal sa lokatora

Kao jedan od ključnih znakova o mogućem mestu pada aviona svakako je trebalo da posluži signal sa lokatora koji obično nastavlja da emituje više meseci posle nesreće. Sada se, međutim, ispostavilo da je bateriji na lokatoru letelice na liniji MH370 rok istekao - godinu pre poslednjeg leta.

Par koji je pronašao maramicu kazao je da pakovanje "nije bilo otvoreno, što je veoma neobično". Stručnjaci kažu da je moguće da je tako mali paket mogao da pređe velika rastojanja.

Vest o otkriću je saopštena neposredno pošto se svet, na godišnjicu nestanka aviona sa 239 putnika, iznova podsetio na tragediju. Vlada Malezije je krajem januara i formalno objavila da je nestanak boinga 777 bio nesrećan slučaj i da se računa da su svi putnici i posada nastradali.

Avion je nestao s civilnog rada kada su njegov transponder i druga oprema isključeni, nedugo nakon poletanja iz Kuala Lumpura, 8. marta prošle godine. Neko vreme, ipak, bio je praćen malezijskim vojnim radarom, gde je uočeno da ide na jugu, prema Indijskom okeanu.

Avion je za destinaciju imao Peking, ali na osnovu podataka s kojima se raspolagalo, pretpostavlja se da je završio u Indijskom okeanu, prema obali Zapadne Australije.

Prošle godine, Australija je učestvovala u neuspešnoj pretrazi okeana u zoni od oko 2.000 kilometara daleko od njene obale. Ako je avion pao tamo, znači da je i upakovane maramice trebalo da proputuju istu toliku razdaljinu dok se nisu našle na plaži u Servantesu.

Brodovi koji su tražili ostatke pregledali su više od 40 odsto područja koje pokriva 60.000 kvadratnih kilometara.

Ove nedelje, malezijsko Ministarstvo civilne avijacije objavilo je izveštaj o nesreći na 584 stranice. U njemu se izražava i pitanje načina na koji Malezija erlajnz postupao posle nestanka svoje letelice. Naveden je i potencijalni problem u vezi s teretom baterija koje je avion prevozio. Radilo se o 221 toni baterija za mobilne telefone koje nisu pregledane pre ukrcavanja. Navedena je mogućnost da su se one mogle pregrejati i izazvati požar, čime bi kabina bila ispunjena otrovnim dimom.

Dva američka avioprevoznika, Junajted i Delta, odnedavno su zabranili prevoz litijumsko-jonskih baterija, upravo zbog rizika od pregrevanja i zapaljenja.

Izveštaj je takođe naveo i konfuziju koja je vladala u Maleziji erlajnz kada je trebalo da izveste o nestalom avionu, pet sati nakon poslednje komunikacije s njim.

Došlo je i do promene smena, pa je supervizor koji je bio tamo, otišao u međuvremenu na spavanje, a kontrolor koji ga je nasledio imao problema da odgovori na pitanja šta se desilo sa avionom.

Danica izbegla "zamku"

Ovih dana, novinari su ponovo u poseti kod Danice Viks iz Perta, majke dvoje dece, čiji je muž Pol nestao zajedno sa avionom. Krajem prošle godine, ona je odbila ponudu Malezija erlajnza za odštetu u iznosu od 50.000 dolara.
Prema njenim rečima, uslov kompanije za isplatu novca bio je da familije nestalih putnika popune detaljni upitnik. Kada je to saznala, tražila je pravni savet i rečeno joj je da ne prima ništa unapred, jer upitnik može da bude i - zamka.
- Izgledalo je kao da rade nešto pošteno, pa da i mi nešto uradimo za njih, tako što ćemo ispuniti upitnik i dati sve detalje o nama. Tako bi, međutim, osiguravajuće kompanije imale sve informacije pred sobom o tome s čim se suočavaju - rekla je ona.
Dotle, preživljavala je uz finansijsku pomoć darežljivih ljudi koji su organizovali skupljanje para za njenu familiju. Nadala se da će se brzo vratiti na posao.

- Nije važno, probudiću svog supervizora i tražiti od njega da proveri ponovo, da ode u (kontrolnu) sobu i proveri zadnji kontakt - kazao je kontrolor.

Kašnjenje da se izvesti o nestanku aviona dodatno je otežalo probleme timova koji pretražuju prostor da bi ušli u trag boingu.

Prema australijskom ministru za transport Vorenu Trasu, ako avion ne bude nađen do maja, jedna opcija je da se potraga proširi i izvan zone utvrđene za pretraživanje i da obuhvati šire okolno područje.

Sumnje šefa Emirata

U oktobru prošle godine, šef Emirata Tim Klark obelodanio je svoje sumnje u stvarnu sudbinu nestalog aviona. Predsednik ove aviokompanije tada je izjavio: "Nešto nije u redu i mi treba da idemo do dna da bismo saznali istinu."
On je, takođe, doveo u pitanje zaključak Australijskog biroa za bezbednost saobraćaja da je MH370 leteo pet sati na autopilotu iznad Indijskog okeana, da bi ostao bez goriva i pao s neba, čime je 239 putnika odneseno u vodeni grob.
Po rečima Tima Klarka, on veruje da je verovatnije da je "MH370 bio pod kontrolom, moguće do samog kraja".
Danica Viks pozdravila je njegov stav:
- Drago mi je da je istupio i govorio, jer je nama potrebno neko ko poznaje stvari i ko će reći: "Ne razumemo kako je ceo avion mogao da nestane."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online