Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 28.02.2015.
08:45
Tanjug A

Kako su Obama i Evropa prokomentarisali ubistvo Njemcova?

Američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel osudili su ubistvo ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova u centru Moskve.

Reuters
Obama: Njemcov je brutalno ubijen!

Obama je u saopštenju istakao da je Njemcov brutalno ubijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu "hitnu, nezavisnu i transparentnu" istragu kako bi počinioce ubistva izveli pred lice pravde.

Kako je preneo AP, Obama je Njemcova nazvao "neumornim advokatom" Rusije, odavši mu priznanje za njegovu borbu protiv korupcije.

Američka agencija podseća da se Obama sa Njemcovom susreo u Moskvi 2009. godine.

"Ubistvo iz mržnje"

Oland je rekao da se radi o "ubistvu iz mržnje", nazvavši 55-godišnjeg bivšeg zamenika premijera "braniocem demokratije".

Njemcov, otvoreni kritičar ruskih postupaka u Ukrajini, bio je "hrabri i neumorni branilac demokratije koji je bio privržen borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju iz kancelarije francuskog predsednika koje prenosi AFP.

Fonet/AP
Fransoa Oland: Ubijen je hrabri i neumorni branilac demokratije koji je bio privržen borbi protiv korupcije (na fotografiji sa Angelom Merkel)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da izvede ubice pred lice pravde. Ona je tražila od Putin da "učini sve da ubistvo bude rasvetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili", navedeno je u saopštenju iz njene kancelarije.

Šef nemačke diplomatije Frank Vlater Štajnmajer pozdravio je to što su ruske vlasti odmah preduzele mere u cilju hapšenja odgovornih za ubistvo Njemcova.

- Pozdravljam to što je Kremlje još u toku noći pokazao odlučnu nameru da se razotkrije pozadina ubistva Njemcova - rekao je Štajmajer, dodajući da bez ikakve sumnje odgovorni treba da budu što pre uhapšeni, a istraga protiv njih treba da bude taransparentna. Kako je rekao, smrt Njemcova u njemu izaziva istovremeno i bes i tugu.

- Mnogo ljudi u Rusiji je takođe šokirano hladnokrvnim ubistvom poznatog opozicionara na moskovskim ulicama. Saučšće porodici i prijateljima. Rusija je izgubila iskusnog političara koji je bio spreman da reuzme odgovornost za svoju zemlju - dodao je Štajnmajer.

Surovo ubistvo Njemcova je snažan udarac svima koji se odlučno bore za otvorenu Rusiju, smatra Štajnmajer.

Evropa: Pronaći ubice Njemcova

Visoki funkcioneri Evropske unije i Saveta Evrope zatražili su od ruskih vlasti da sprovedu hitnu i nepristrasnu istragu o ubistvu opozicionara Borisa Njemcova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je u saopštenju za medije da ju je duboko rastužila vest o ubistvu poznatog opozicionara "koji se borio za modernu, naprednu i demokratsku Rusiju". Ona je zatražila sveobuhvatnu, brzu i transparentnu istragu, a isto je u svom saopštenju za medije zatražio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

- Zgrožen sam i užasnut ubistvom poznatog političara i vođe liberalne opozicije u Rusiji - poručio je Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, koji je izrazio saučesće porodici ubijenog i ruskom narodu. Jagland je ukazao da je ovo ubistvo "znak atmosfere mržnje i netolerancije koja vlada u mnogim delovima Evrope, pa i u Rusiji".

Generalni sekretar SE je zatražio od ruskih vlasti da učine sve kako bi ubice Njemcova privele pravdi, a atentat je žestoko osudila i predsednica parlamentarne skupštine ovog tela An Breser.
- Tražimo transparentnu, temeljnu i odlučnu istragu - poručila je ona, ukazujući da se ubistvo dogodilo na puškomet od Kremlja.

Isti zahtev postavio je u odvojenom saopštenju ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs u ime predsedavanja Evropskom unijom. On je na svom tviter nalogu napisao da je ubistvo Nemcova "užasna vest" i zatražio nepristrasnu istragu.

POVEZANE VESTI

Subota 28.02.2015. 08:53
Obama je u saopštenju istakao da je Nemcov brutalno ub/ijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu "hitnu, nezavisnu i transparentnu" istragu kako bi počinioce ub/istva izveli pred lice pravde....., jel ovaj svjestan da priča Rusiji šta treba da rade ? Njihova istraga o po/gibiji tinejdžera od strane policajca ( 18 metaka ) je dovela do oslobađajuće presude nad policajcem...strašno transparentno ! Čam/uga se uzima za gospodara svijeta !
Subota 28.02.2015. 08:49
hahaha ..pa tvoji su ga overili ..koji zinizam
Subota 28.02.2015. 08:55
Обама кажеш да је брутално убиијен . Јели Бре а како је убиијен СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ у затвору у Хагу .Нисте имали никаквих доказа да је нешто лоше СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ урадио па сте одлучили да га убиијете отровним таблетама .Оптужили сте СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА и за Дубровник , Рачка , Сребрница и за још многе друге ствари а нисте имали никакав доказ . Фашиисти бране фашиисте . СМРТ ФАШИИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ .Треба побити све политичаре који су против Путина и Русије .Живела Братска Русија .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online