Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
19:45
Vestionline, Srna, Rojters A

Ministri NATO-a: BiH na korak od članstva

U Talinu je danas počeo skup ministara spoljnih poslova NATO-a. Alijansa razmatra novi strateški koncept, sistem odbrane i kontrolu naoružanja. Na skupu je izjavljeno da je "BiH je na korak od prijema u Akcioni plan za ulazak u NATO".

Večeras odlučujemo o prijemu BiH u Nato: Anders Fog Rasmusen
 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da će na dvodnevnom skupu ministri spoljnih poslova Alijanse razmatrati novi strateški koncept i pitanje nuklearnog oružja, raketne odbrane i kontrole naoružanja.

BiH na korak od NATO-A

 

"BiH je na korak od prijema u Akcioni plan za ulazak u NATO", izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

 

Rasmusen je naveo da bi odluka o prijemu BiH mogla da bude donesena tokom večeri na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u estonskoj prijestonici Talinu.

 

"Danas je BiH bliže ulasku u Akcioni plan za članstvo (MAP) nego ikada ranije. Zaista je na samom pragu", rekao je Rasmusen novinarima.

 

On je dodao da će rasprava o ovom pitanju biti nastavljena tokom večeri i izrazio očekivanje da će odluka biti donesena tokom sastanka u Talinu.

 

Generalni sekretar NATO-a pohvalio je BiH zbog napretka u oblasti reforme sistema odbrane i slanja pješadijskog voda u Avganistan, gdje se NATO bori protiv talibanske pobune.

 

Akcioni plan o članstvu je prvi korak ka ulasku u najveći vojni savez na svijetu, iako mogu proći godine do ispunjenja uslova iz ovog dokumenta.

 

Države koje žele da uđu u NATO moraju da dovrše političke, demokratske i vojne reforme, kao i da imaju dobre odnose sa susjedima. Građani te države takođe moraju da podrže kandidatiru.

Ranije je rečeno da će šefovi diplomatija NATO-a u četvrtak i petak u Talinu razmatrati da li je BiH ispunila uslove za dobijanje Akcionog plana za članstvo u Atlantskom savezu, kao i da na tu odluku ne može uticati da li će u Savetu bezbednosti UN glasati za nove sankcije prema Iranu.

Rasmusen je rekao da je u proteklih nekoliko meseci ostvaren značajan napredak u kontroli naoružanja.

NATO bi trebalo da učestvuje u tom procesu, rekao je Rasmusen i dodao da će se raspravljati o tome na osnovu načela solidarnosti, zajedničkih troškova i potreba za vojnom moći u nesigurnom svetu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da je sastanak u Talinu važna etapa za odluke koje će biti donete na samitu Alijanse u Lisabonu krajem ove godine.

"Takođe ćemo razmeniti mišljenja o onome što će biti središnja tema Lisabonskog samita: usvajanje novog strateškog koncepta", rekao je Rasmusen.

On je naveo da će grupa stručnjaka koje će predvoditi bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt uskoro predati izveštaj s analizama i preporukama, na osnovu kojih će on pripremiti nacrt koncepta i početi pregovore koji bi trebalo da dovedu do dokumenta sa smernicima za budućnost NATO-a.

"Taj dokument će izvesno odrediti novu ulogu i misiju Alijanse, a dve stvari neće biti promenjene: transatlantski cenar gravitacije NATO-a i naša posvećenost uzjamnoj obrani. To su temelji NATO", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ranije je najavljeno da će glavne teme nezvaničnog sastanka šefova diplomatija Atlantskog saveza u Talinu biti operacija NATO-a u Avganistanu, novi strateški koncept Atlantskog saveza, američko-ruski sporazum o smanjenju strateških nuklearnih snaga i buduća nuklearna politika NATO-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online