Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.02.2015.
19:54
jutarnji.hr A

Pismo Nariškina: Upozorenje ili molba Evropi?

Predsednik donjeg doma ruske Dume, Sergej Nariškin, navodno je ovih dana poslao pismo na razne adrese po Evropi, među kojima i Evropskom parlamentu i Savetu Evrope. Nariškin u pismu tvrdi da je rat u Ukrajini borba protiv nacizma, a da je Rusija spremna da "mobiliše sve snage" kako bi odbranila evropsku stabilnost. Nedeljnik Njuzvik piše da je pismo pre nekoliko dana osvanulu u švedskim medijima, a da je dočekano sa podsmehom i ljutnjom.

Beta/AP/K.S.
Šveđanima se ne sviđa ono što su pročitali: Sergej Nariškin

Nariškin je poznat kao jedan od "Putinovih jastrebova", a u pismu upozorava na "komadanje Evrope" i kaže da sankcije protiv Rusije, kriza u Ukrajini i napadi u Parizu u januaru "dovode u pitanje mogućnost mirnog života za više od 800 miliona Evropljana".

On poziva poslanike evropskog parlamenta da zaustave krizu, podsećajući ih na užase Drugog svetskog rata.

"Nećemo dopustiti naslednicima te kriminalne ideologije (nacizma) da seju neslogu i udaljavanje u porodici evropskih naroda. Takav raskol je jednom u našoj zajedničkoj istoriji imao za posledicu smrt i jad, patnju, glad i uništenje", piše između ostalog u pismu.

"Ogromna odgovornost za budućnost našeg kontinenta koju nose članovi parlamenta navodi nas da mobilišemo sve snage i sva sredstva kako bi Evropa ostala kontinent stabilnosti i prosperiteta. Pozivamo vas, dame i gospodo, da shvatite na kakvom je rubu svet trenutno", piše još Nariškin.

Njuzvik navodi da je pismo poslato svim nacionalnim evropskim parlamentima, Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savetu Evrope. Međutim, sadržaj se za sada pojavio samo u švedskim medijima, pošto ga je ruska ambasada u Stokholmu prosledila lokalnim političarima. Pismo je datirano još 23. januara, a osvanulo je tek sada, a u službama za odnose s javnošću Evropskog parlamenta i Saveta Evrope kažu da o pismu pojma nemaju.

Nekoliko švedskih političara izrazilo je "ljutnju zbog pretećeg tona u pismu", piše Njuzvik i dodaje da su neki to doživeli i kao ratnu pretnju kamufliranu u diplomatski rečnik. Slučajno ili ne, pismo je procurilo u nedelji kada je u Minsku postignut mirovni sporazum za Ukrajinu, a u Švedskoj ga vide kao svojevrsno upozorenje čitavoj Evropi da rešavanje situacije u Ukrajini prepusti Moskvi.

Urednik politike u švedskom listu Hudiksvalls Tidning, Patrik Oksanen, kaže da pismo "indirektnim rečnikom predstavlja pretnju Trećim svetskim ratom u Evropi".

"To nije direktna pretnja, nego još jedan instrument ruske propagande", napisao je Oksanen koji zabrinuto dodaje da ta propaganda uzima maha među ljudima u njegovoj zemlji, ali i u ostatku Evrope među običnim ljudima, posebno među razočaranim građanima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.02.2015. 22:55
Pismo je vec u Januaru bilo aktuelno , ali , dvostruki arsini nisu vjerovali da je to istina !! Posle Toga se desava Minsk 2 i lom OLOVKE !?
Nedelja 15.02.2015. 20:03
Ovaj "jastreb" zaljubljen u Evropu , pa bi da je brani !? Sta kaze ona izreka "Ne daj Boze da te Rusija brani , a Kina hrani" .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online