Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
09:09
Z. Mirković - Vesti A

Britanci prete tužbom Austriji

Velika Britanija preti Austriji zbog kritičkog stava Beča prema izgradnji nuklearnih elektrana u Evropi.

crossed-flag-pins.com

Iz poverljive depeše ambasade Austrije u Londonu, kako prenose mediji, proizilazi da "London namerava da tuži ili nanese štetu Austriji".

- Velika Britanija će u budućnosti iskoristiti svaku priliku da Austriju tuži ili nanese štetu u oblastima koje bi imale snažne unutrašnje političke posledice, navodi se u depeši, koju je preneo bečki "Kronen cajtung".

Austrijske diplomate upozoravaju da je Velika Britanija, uz uključenje svoje ambasade u Beču, kao i drugih strana, počela sa sistematskim pripremama kontramera koje bi štetile Austriji.
Pozadina zahlađenja odnosa Londona i Beča je najava Austrije da će podneti tužbu zbog državne pomoći za izgradnju britanske nuklearke Hinklej Point C.

Cena atomske prinove

Troškovi izgradnje Hinklej Pointa iznose, prema Evropskoj komisiji oko 31,2 milijardi evra, a planirana dva reaktova prozvodila bi ukupno 3,3 gigavata električne energije.

Portparol austrijskog kancelara Vernera Fajmana, Matijas Ojler-Role, najavio je da će šef austrijske vlade na samitu EU razgovarati o ovom pitanju sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom.

Šefica stranke Zelenih, Eva Glavišnig, s tim u vezi, poručila je vladi da ne sme da dopusti da je iritiraju pretnje Londona.

Planirana tužba, po njenim rečima, mora biti podneta, jer se radi o potpuno dozvoljenom koraku, kako bi se odgovorilo na "nepristojno i čudno delovanje Velike Britanije", upozorivši na uspostavljanje jedne vrste "bankarskog paketa za nuklearnu energiju".

Po njenim rečima takve subvencije za nuklearnu energiju predstavljaju pljačkanje poreskih obveznika.

I pokrajinski ministar za zaštitu životne sredine Gornje Austrije, Rudi Anšober, reagovao je na depešu iz Londona, rekavši da Austrija svojom tužbom protiv odobrenja subvencije od više milijardi za projekat nuklearne elektrane Hinklej Point može zaustavljati projekat odobren od strane Evropske komisije, zbog čega su nervozni britanska vlada i nuklearni lobi. On je podvukao da se pretnje iz Londona trebaju shvatiti kao signal apsolutne slabosti i da je potrebno da se odbace.

Inače Austrija je već duže vreme, zbog svog jasnog opredeljenja protiv nuklearne energije, izložena velikim pritiscima međunarodnog nuklearnog lobija.

Alternativa

Evropska komisija je u oktobru dala zeleno svetlo za državnu pomoć i time za projekat Hinklej Point C, kojim Velika Britanija namerava da pokrije sedam odsto svojih potreba električnom energijom. Austrija je najavila da će Evropskom sudu podneti tužbu, jer smatra da treba podsticati alternativne oblike energije, a ne nuklearke.

Novi reaktori

Velika Britanija tvrdi da je investicija potrebna kako bi za naredne decenije mogla pokriti potrošnju struje. Hinklej Point C je prvi projekat izgradnje nuklearke u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija i deo namera da se zamene stari reaktori koji treba narednih godina da budu ugašeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online