Petak 13.02.2015.
09:09
Z. Mirković - Vesti

Britanci prete tužbom Austriji

crossed-flag-pins.com

Iz poverljive depeše ambasade Austrije u Londonu, kako prenose mediji, proizilazi da "London namerava da tuži ili nanese štetu Austriji".

- Velika Britanija će u budućnosti iskoristiti svaku priliku da Austriju tuži ili nanese štetu u oblastima koje bi imale snažne unutrašnje političke posledice, navodi se u depeši, koju je preneo bečki "Kronen cajtung".

Austrijske diplomate upozoravaju da je Velika Britanija, uz uključenje svoje ambasade u Beču, kao i drugih strana, počela sa sistematskim pripremama kontramera koje bi štetile Austriji.
Pozadina zahlađenja odnosa Londona i Beča je najava Austrije da će podneti tužbu zbog državne pomoći za izgradnju britanske nuklearke Hinklej Point C.

Cena atomske prinove

Troškovi izgradnje Hinklej Pointa iznose, prema Evropskoj komisiji oko 31,2 milijardi evra, a planirana dva reaktova prozvodila bi ukupno 3,3 gigavata električne energije.

Portparol austrijskog kancelara Vernera Fajmana, Matijas Ojler-Role, najavio je da će šef austrijske vlade na samitu EU razgovarati o ovom pitanju sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom.

Šefica stranke Zelenih, Eva Glavišnig, s tim u vezi, poručila je vladi da ne sme da dopusti da je iritiraju pretnje Londona.

Planirana tužba, po njenim rečima, mora biti podneta, jer se radi o potpuno dozvoljenom koraku, kako bi se odgovorilo na "nepristojno i čudno delovanje Velike Britanije", upozorivši na uspostavljanje jedne vrste "bankarskog paketa za nuklearnu energiju".

Po njenim rečima takve subvencije za nuklearnu energiju predstavljaju pljačkanje poreskih obveznika.

I pokrajinski ministar za zaštitu životne sredine Gornje Austrije, Rudi Anšober, reagovao je na depešu iz Londona, rekavši da Austrija svojom tužbom protiv odobrenja subvencije od više milijardi za projekat nuklearne elektrane Hinklej Point može zaustavljati projekat odobren od strane Evropske komisije, zbog čega su nervozni britanska vlada i nuklearni lobi. On je podvukao da se pretnje iz Londona trebaju shvatiti kao signal apsolutne slabosti i da je potrebno da se odbace.

Inače Austrija je već duže vreme, zbog svog jasnog opredeljenja protiv nuklearne energije, izložena velikim pritiscima međunarodnog nuklearnog lobija.

Alternativa

Evropska komisija je u oktobru dala zeleno svetlo za državnu pomoć i time za projekat Hinklej Point C, kojim Velika Britanija namerava da pokrije sedam odsto svojih potreba električnom energijom. Austrija je najavila da će Evropskom sudu podneti tužbu, jer smatra da treba podsticati alternativne oblike energije, a ne nuklearke.

Novi reaktori

Velika Britanija tvrdi da je investicija potrebna kako bi za naredne decenije mogla pokriti potrošnju struje. Hinklej Point C je prvi projekat izgradnje nuklearke u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija i deo namera da se zamene stari reaktori koji treba narednih godina da budu ugašeni.
2024 © - Vesti online