Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.01.2015.
09:24
O. Đ. - Vesti A

Trafikanti bez zarade od "Šarli ebdoa"

Dva teroristička atentata koja su se pre desetak dana desila u Parizu isuviše su strašna da bi se prepustila zaboravu, ali događaji koji se dalje odvijaju sve češće dele javnost. Tako je u Francuskoj objavljena anketa u kojoj 42 odsto građana smatra da su karikature lista "Šarli ebdo" provokativne, da vređaju veru i vernike i da ih ne treba objavljivati, 57 odsto misli da se mora nastaviti sa upravo takvom slobodom izražavanja, dok jedan odsto nema svoj stav.

Red za kupovinu lista "Šarli ebdo"
 

Pariska tragedija je odjeknula u celom svetu, a da bi slika i opredeljenje, sada desetkovanog, nedeljnika "Šarli ebdo" bili u potpunosti rasvetljeni, odštampano je i u distribuciju otpremljeno, u 20 zemalja i prevedeno na nekoliko jezika, sedam miliona primeraka, s čim je oboren rekord u izdavačkoj delatnosti Francuske.

Za kupovinu tog postatentat broja (na čijoj je naslovnoj strani prorok Muhamed koji drži parolu "Ja sam Šarli", a iznad njega ispisane reči "Sve je oprošteno") pred kioske se stiže u rane jutarnje sate i dugo čeka u redu, a često se ne dočeka kupovina, list se rasproda, na šta sledi uputstvo: "Dođite sutra." Ponavlja se to jutrima.

Svih tih proteklih dana, prodavci štampe govore da su umorni, a kad smo jednom od njih rekli: "Pa dobro, ali se barem zaradi", dao je iznenađujući odgovor:

- Nikakve pare, nikakav, pa ni najminimalniji procenat od tih prodatih novina. Ništa! Svima nam je poručeno, dakle i naređeno, da je taj posao istovremeno naše učešće u solidarnosti i pomoći redakcije "Šarli ebdo". Identično naređenje su dobili i svi koji razvoze i isporučuju navedenu novinu. Znači, mi smo jedini koji svakodnevno iz svog džepa uplaćuju pomoć.

I dok traje zainteresovanost javnosti i potraga za satiričnim listom "Šarli ebdo", na drugim krajevima sveta, u muslimanskim zemljama, ogorčenost vernika dovodi do rušilačkih manifestacija, masovnih poziva na osvetu, broje se ubijeni i povređeni, bačena je i anatema na Francusku. U svemu tome stoji pitanje da li je sedam miliona odštampanih primeraka lista "Šarli ebdo", stvarno, reklama za slobodu izražavanja ili je jagma za novcem prevršila meru i osećaj za uvažavanje i poštovanje čoveka. Sigurno je da na tu temu mogu da govore i hiljade prodavaca novina u kioscima i trafikama, kao i oni koji im svako jutro dovoze "Šarli ebdo".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online