Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.01.2015.
05:49
E: V. A

Zbog džihada svi sumnjivi

U strahu od novih terorističkih napada Evropa je dodatno oprezna, a šta to u praksi znači među prvima su osetili putnici koji dolaze ili putuju ka muslimanskim zemljama, ali i oni sa Balkana. Otud ne čudi što su kontrole, pogotovo na mađarskoj granici, poslednjih dana pojačane, pa putnici sa pasošima balkanskih zemalja, treba da budu spremni na dodatno zadržavanje zbog pojačanih provera identiteta i prtljaga putnika.

Širi se strah od terorizma: Obezbeđenje na briselskom aerodromu je rigorozno
 

- Čim autobus sa putnicima prođe mađarsku kontrolu, dočekaju ih policajci EU koji detaljno pregledaju sve putnike i njihove isprave - kaže za "Vesti" Zdravko Mitrović, koji već godinama sa bratom Neđom održava redovnu autobusku liniju između Frankfurta i Negotina.

Mitrović naglašava da su zbog terorističkih pretnji učestale i takozvane dubinske kontrole, pa se autobusi sa Balkana često i po nekoliko puta kontrolišu tokom prolaska kroz Mađarsku, Austriju i Nemačku.

Dopisnik "Vesti" iz Austrije javlja da su pojačane mere bezbednosti i na bečkom aerodromu. Policajci su prisutniji u značajno većem broju, a naoružani su i sa dugim cevima. Sva dešavanja na aerodromu se prate i brzo se reaguje na ostavljeni prtljag.

Agencija Beta je dan ranije javila da su putnici na briselskom aerodromu podvrgnuti najoštrijoj kontroli, a da je osoblje temeljno, po tri puta i uz pomoć policajaca i dresiranih pasa, pretresalo i putnike koji su avionima Er Srbije leteli za Beograd.

Strah od povratnika s ratišta

U analizi "Džihadizam, radikalni islam, terorizam i Zapadni Balkan", pripremljenoj za novembarski sastanak Trilateralne komisije u Beogradu, naglašeno da je "ceo region pred teškim izazovom", posebno ako se u svoje zemlje vrati nekoliko stotina džihadista sa Zapadnog Balkana koji ratuju u Siriji i Iraku. Predočeno je da su islamski džihadisti napravili uporišta u Bosni tokom rata 1990-ih godina i da je iz Saudijske Arabije u Bosnu naročito prodro vehabijski fundamentalizam, dok je "domaći islamski fundamentalizam izrastao" i na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i u Sandžaku u Srbiji i Crnoj Gori.

Kako se objašnjava, ova pozornost na putnike iz regiona nije slučajna, jer se u obaveštajnim i policijskim krugovima EU s velikom pažnjom motri i na Balkan, pogotovu na BiH, gde su ekstremni muslimani imali svoje kampove i jatake. Podseća se i da je evropska policijska agencija Europol došla do saznanja da šverc oružja za islamske teroriste dolazi iz Turske, ali i sa Zapadnog Balkana.

Belgijska štampa je pisala i da su ekstremisti koji su ubili novinare francuskog lista "Šarli ebdo", policajce i ljude u jevrejskoj samoposluzi u Parizu, oružje delom kupili od švercera na briselskoj Južnoj železničkoj stanici, gde stižu i oružje i municija s Balkana. Tamošnji mediji su objavili i fotografije čaure s oznakama iz bosanske fabrike u Konjicu.

Nemci oprezni i zbog azilanata

Ako se može govoriti o nekom malo drugačijem tretmanu, taj se odnosi na putnike koji iz određenih zemalja ulaze u Nemačku, odnosno, da bi mogli putovati moraju da imaju obavezno povratnu avionsku kartu, ali su te mere uvedene zbog azilanata - rečeno je "Vestima" u kol-centru Er Srbija.

Svi ovi podaci objašnjavaju zašto su bezbednosnim službama zapadnoevropskih zemalja dodatno "sumnjivi" i ljudi sa Balkana, koji zbog toga treba da se naoružaju strpljenjem na graničnim prelazima, aerodromima, ali i u toku vožnje kolima ili autobusima.

Dopisnik "Vesti" javlja da su bezbednosne kontrole na pariskom aerodromu Orli takođe prisutne, ali su one u skladu sa kriterijumima koji su i do sada postojali.

Crnogorci opušteno

"Što se tiče Montenegro erlajnsa, nema nikakvih pojačanih mera bezbednosti. Prisutna je policija u značajno većem broju nego inače. Za nas nikakve dodatne mere bezbednosti i provere nisu uvedene", kazao je "Vestima" direktor predstavništva Montenegro erlajnsa u Beču Zoran Radunović.

- Tačno je da se svaki putnik temeljitije kontroliše i pregled je usporeniji. Putnici se obaveštavaju da prtljag ne smeju da ostavljaju ni na minut bez vlastite kontrole, ali su to pravila koja su se primenjivala i do sada. Među putnicima nema primetne nervoze, uostalom, svi znaju o čemu se radi i da je sve to u njihovom interesu. Sva ta pravila su jednaka za sve putnike, tu ni za koga nema nikakvih privilegija niti diskriminacija prema bilo kome. Ne postoje ni povlašćene kompanije, pojačane mere bezbednosti su za sve jednake - kažu u predstavništvu Er Srbije u Parizu.

Ne odustaju od registra putnika

Evropski zvaničnici ne odustaju od zahteva da se uvede evropski registar putnika (PNR) koji bi omogućio razmenu informacija o avionskim putnicima između država EU.
"PNR je za sada blokiran u Evropskom parlamentu. Nadamo se, imajući u vidu sve što se dogodilo u Francuskoj, Belgiji i na drugim mestima, da će Evropski parlament shvatiti da je potrebno deblokirati njegovo usvajanje", rekao je šef francuske diplomatije Loran Fabijus za francusku televiziju.

U putničkoj agenciji Vojaž Rada takođe tvrde da se prevoz na autobusnim linijama koje vode prema Srbiji odvija na isti način kao do sada.

- Ništa dodatno. Sve je isto. Isto je i na vozovima, kao i u avionskom saobraćaju, sve prema ranije propisanim pravilima.

Srbi digli specijalce na noge

Specijalna jedinica austrijske policije VEGA u nedelju je u Beču sprovela veliku akciju zbog dvojice Srba! Usled aktuelnog straha od terorizma jedan građanin je prijavio da su muškarci sa kapama i crnim torbama ušli u Kuću medija, ranije sedište dopisništva stranih medija i austrijske agencije APA, koja je danas prazno.
Specijalne jedinice došle su do zdanja i pretražile svaki sprat višespratnice, ali bez rezultata. Policajci su odlučili da nadziru parkirano vozilo u blizini, da bi u jednom trenutku osumnjičeni došli do kola.
Nakon 100 metara automobil je zaustavljen i policija je pretresla dvojicu muškaraca od 27 i 33 godine. Tokom saslušanja oni su rekli da ništa nisu uradili, da ne znaju ništa o torbama koje su navodno uneli u zgradu, kao i da su se parkirali da bi popili pivo na susednoj benzinskoj pumpi. Srpski državljani su potom pušteni jer policija nije pronašla ništa što bi ih optužilo za nezakonito delovanje.
"Dvoje Srba - ništa opasno, odnosno sumnjivo nisu imali kod sebe i nisu do sada kršili zakon", saopštila je portparol policije Mihaela Rosman.
 

Ostaje činjenica da Europol veliku pažnju usmerava i na Balkan, zahtevajući mnogo veću saradnju s policijama tamošnjih država, posebno jer su već pooštrene kontrole na spoljnim granicama "šengenskog prostora", a kako javlja Beta, biće još mnogo oštrije, na šta ukazuje i krajnje temeljit pretres putnika Er Srbije u Briselu.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 20.01.2015. 06:29
Сумњиви им ши-птари и муслимани.Управо они који су њихови миљеници.
Utorak 20.01.2015. 06:41
zapadni biznis....neko ce nesto zaradit nove masine skeneri rentgen oruzije alarm zakoni itd...itd.... Za koji dan 101% uvode opet vize!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online