Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.01.2015.
16:28
Beta A

Protest u Pragu: “Islam u Češkoj nećemo“

Češki ministar kulture Danijel Herman odbio je kao neosnovane zahteve čeških populista i kampanje "Islam u Češkoj nećemo" da se muslimanima u Češkoj ukinu prava priznatih verskih zajednica, jer oni ta prava nemaju niti su ih tražili.

Beta/AP/P. D. J.
Protest u Pragu: Građani tražili ekonomsku "likvidaciju" muslimana u Češkoj
 

- Razlog je prozaičan: oni ne ispunjavaju zkonske uslove za to. I kada bi ispunjavali sve ostale uslove, najmanje još deceniju neće biti moguće priznati toj verskoj zajednici posebna prava zbog toga što ne objavljuju svoje godišnje izveštaje - kazao je Herman za vikend izdanje dnevnika Lidove novini.

Na demonstracijama u petak ispred predsedničkog zamka Hradčani u Pragu više od 500 Čeha pozivali su da se ekonomski likvidiraju muslimani u Češkoj, tako što bi se zabranilo ritualno klanje ili bojkotovali kiosci sa omiljenim kebabom.

Demonstranti, na čelu sa liderima parlamentarne populističke, nacionalističke stranke Zora, nosili su parole poput "Islam je zlo" i "Ne dozvolimo im da se najedu".

Ministar kulture je kao besmisleni populizam okarakterisao predlog zakona koji su pripremili populisti i kampanja "Islam u Češkoj nećemo".

Tim predlogom bi verske zajednice proveravale bezbednosne službe pre nego što im se da takozvani status crkve koji im omogućava da drže časove religije u državnim školama, odobravaju crkvene brakove, šalju svoje sveštenike u vojsku i da plate sveštenika idu na teret države.

Takva prava u Češkoj ima 21 verska zajednica počev od Češke katoličke crkve do Jevrejske zajednice.

- To je populističko kucanje na otvorena vrata. Nisu ni pitali kako u ovom trenutku deluju zakoni. To što oni predlažu već postoji - rekao je Herman.

Sami muslimani u Češkoj ne razmišljaju o tome da traže posebni status priznate crkve u Češkoj, pošto pored neobjavljivanja godišnjih izveštaja o aktivnostima i o tokovima novca, teško da kao malobrojna verska zajednica mogu da ispune zakonski uslov da imaju potpise najmanje 10.000 vernika.

Prema poslednjem popisu stanovnika kao muslimani se izjasnilo svega 3.385 ljudi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ih može biti najviše 11.000.

Napadi islamskih terorista u Parizu dali su novi impuls češkim radikalnim nacionalistima, populistima i ksenofobima koji su ranijih godina za metu mržnje imali prvo Jevreje u Češkoj, zatim Rome, a sada pozivaju Čehe i Evropu da se probude i zaustave bauk islama.

POVEZANE VESTI

Subota 17.01.2015. 16:52
Чудо невиђено.Чешка и читава ЕУ су бомбардовали и дали санкције Србији јер су сматрали да је Србија нетолерантна и геноцидна према другим нацијама а нарочито према исламским опредељеним националостима а сада Чешка и ЕУ су против ислама .Чешка исто оптужује Русију за понижавање ислама у Русији.
Subota 17.01.2015. 17:10
Избрисали су мој коментар и ја понављам мој коментар.Чешка и ЕУ су оптуживали,бомбардовали и дали санкције Србији јер је сматрала да смо нетолерантни и геноцидни према другим нацијама а нарочито према исламским опредељеним националостима а сада је Чешка против ислама.Чешка оптужује и Русију да понижава ислам.
Subota 17.01.2015. 20:12
Vidla žaba gde se konj potkiva pa i ona digla nogu.Tako i ovi.Neće islam-pa borili ste se za demokratiju,a ona podrazumeva i slobodu veroispovesti.Jadnici-niste znali šta ste hteli,a i sad ne znate šta hoćete.Već po inerciji-kad zapad digne nogi,dižete i vi,kad zapad spusti ruku spuštate i vi.Najgore je živeti zaludan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online