Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.01.2015.
08:27
Blic A

Raskol u EU zbog sankcija Rusiji

Uoči sastanka šefova diplomatija EU, u ponedeljak, čelni ljudi Unije poslali su suprotne stavove oko sankcija Rusiji, čija revizija sledi već u martu.

Fonet/N.Đ.
Federika Mogerini se zalaže za zaokret politike EU prema Rusiji
 

Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, u dokumentu na četiri strane koji je spremila pred sastanak Spoljnopolitičkog saveta Unije založila se za to da Brisel obnovi saradnju sa Moskvom. Ona prostora za to vidi na polju globalne diplomatije, trgovina i drugih pitanja u zamenu za smirivanje krize oko Ukrajine.

Prema Mogerinijevoj, evropski blok bi trebalo da obnovi zajedničke aktivnosti sa ruskom stranom u rešavanju problema poput Sirije, Severne Koreje, ebole i drugih.

Šefica evropske diplomatije smatra da sankcije Rusiji koje su uvedene zbog pripajanja Krima “treba da ostanu na snazi sve dok aneksija postoji”, što i ne bi bio neki udar na Moskvu jer se radi o “crnoj listi” za niskopozicionirane ruske zvaničnike i zabrani investiranja iz EU na tom poluostrvu.

Za mnogo važnije ekonomske sankcije Rusiji Mogerinijeva navodi da ih treba “postepeno smanjivati” ukoliko se Rusija bude držala sporazuma o primirju iz Minska, prestane da se meša u odnose EU i Ukrajine i nastavi da isporučuje gas Evropi. Dokument se pojavio kada i vest da sedam članica EU, uključujući i Italiju, iz koje dolazi Mogerinijeva, traži ublažavanje sankcija Moskvi.

Ovaj pomirljivi stav šefica diplomatije EU ponovila je i pred poslanicima Evropskog parlamenta, koji se nisu složili s njom. Oni su u četvrtak nazvali Rusiju “potencijalnom pretnjom po samu EU” i glasali za nastavak sankcija protiv ruske privrede i posle marta.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, ima isti stav kao evroparlamentarci. Protiv je ukidanja sankcija Rusiji pošto je “aneksija Krima” i ono što se dešava u istočnoj Ukrajini po njoj povreda međunarodnog prava.

POVEZANE VESTI

Subota 17.01.2015. 12:43
Svi diktati i sve ucene imaju i svoj kraj. Nema tu raskola, na pomolu je totalni krah EU na celu sa Nemackom.
Subota 17.01.2015. 12:32
Ова боље да не удара контру на Американци ће их разљути. нек се угледа на мене слободана ја сам их слушо све што су тражели а они ми дали да изнесем 10 милијарди долари из србију, опљачкам свој народ, лажирали ми смрт, ставили ми породицу на потерницу и сад живим са њих у русију да ники не сумња.
Subota 17.01.2015. 21:43
Bacili im ameri kosku - sad se glodju oko nje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online