Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.12.2014.
11:39
Beta A

Litvanija 1. januara uvodi evro

Litvanija 1. januara prelazi na evro, čime će ta zemlja, koja beleži brz privredni rast i nije mnogo zadužena, postati 19. članica zone evra.

Beta/AP/M. K.
Litvanija počela da promoviše svoje evriće
 

Litvanija, članica EU od 2004. godine, poslednja je baltička zemlja koja je nacionalnu valutu zamenila evropskom - Estonija je to uradila 2011, a Letonija 2014. godine. Do sredine januara u opticaju će biti i evro i litvanski litas, a posle toga samo evropski novčići i banknote.

Premijer Litvanije Algirdas Butkevicius veruje da će uvođenje evra doprineti ekonomskom razvoju zemlje i blagostanju građana.

U EU je u julu 2014. odlučeno da se litvanska valuta menja po kursu od 3,4528 litasa za evro, što je kurs fiksiran u Mehanizamu deviznog kursa (ERM) EU, takozvanoj čekaonici u kojoj zemlje provedu dve godine pre prelaska na evro sa ciljem da se potvrdi stabilnost deviznog kursa.

Od Nove godine i predsedavanje EU

Letonija 1. januara preuzima predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti konkurentnost i privredni rast, korišćenje digitalnih potencijala za razvoj EU i jačanje uloge Unije u svetu. Predsedavanje EU Letonija preuzima od Italije, a predaće ga 1. jula Luksemburgu.

Umesto litasa, za tromilionsku populaciji Litvanije spremno je 370 miliona novčića evra s nacionalnim simbolom - vitezom Vitisom na konju, i 132 miliona banknota evra.

Tek nešto više od polovine (53 odsto) Litvanaca obuhvaćenih istraživanjem Banke Litvanije iz sredine novembra misli pozitivno o usvajanju evra, dok je 39 odsto skeptično po tom pitanju.

Oni koji imaju pozitivan stav o prelasku na evro kao razloge za optmizam navode uklanjanje troškova zamene valuta, dalje približavanje Evropi, stabilnost i ekonomski rast. Oni koji su sumnjičavi prema evru strahuju od rasta cena ili ne žele da ostanu bez nacionalne valute ili ih brine da li će se snaći kod promene valute.

Za Litvance pristupanje zoni evra predstavlja i dodatno jačanje veza sa Zapadom u vreme napetosti u odnosima s Rusijom.

"Moram priznati da je i bezbednost među razlozima za podršku evru", rekao je litvanski ministar finansija Rimantas Šadžius.

On je istakao da cene ne bi trebalo da skoče više od 0,2 ili 0,3 odsto. Litvanski litas je od 2002. vezan za evro.

Litvanska privreda se posle bolnih mera štednje povratila i rast u proteklih nekoliko godina iznosi u proseku tri odsto. Udeo deficita u BDP-u je pao na 2,1 odsto u 2013, dok je državni dug krajem 2013. iznosio 39,4 odsto BDP-a, znatno ispod granice predviđenih kriterijumima iz Mastrihta do tri odsto za deficit i 60 odsto za javni dug.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.12.2014. 11:50
"koja beleži brz privredni rast" Ma ovo nije moguće! Kako je ovo moguće da se desi u propaloj, satanističkoj, faši stičkoj Evropskoj Uniji. Tamo ljudi zapravo nemaju 'leba da jedu i žive u totalnom mraku. Ovo je neka prozapadna propaganda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online