Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.12.2014.
01:00
S. Princip - Vesti A

Gerilski rat u Sidneju

U Australiji je za tri meseca uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da učestvuju u terorističkim aktivnostima, od toga dvojica ove nedelje. Vlast ih tereti za posedovanje dokumenata o organizovanju napada i nameru vođenja gerilskog rata u Plavim planinama, zapadno od Sidneja.

Beta/AP/R. G.
U Australiji je za tri meseca uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da učestvuju u terorističkim aktivnostima
 

Takođe, prvi ministar Toni Abot je upozorio na povećan promet "terorističkih diskusija" na internetu. Smatra se da nivo opasnosti od terorizma treba podići na "ekstreman". Policija je pozvala javnost na "javljanje o sumnjivim aktivnostima".

Ekstreman nivo

Hapšenje dvojica stanovnika Sidneja usledilo je dan pošto je prvi ministar upozorio naciju na "pojačan nivo terorističkih diskusija (na javnim mrežama)", a nakon talačke krize na Trgu Martin. On je Australijance podsetio da nacionalni rizik od terorizma ostaje na nivou "visok", što znači da je napad "moguć".
Međutim, pomoćnik predsednika parlamentarnog komiteta za špijunažu i bezbednost Entoni Birni kazao je da nivo opasnosti od terorizma treba da bude podignut.
- U odnosu na poslednje događaje i u Australiji i u inostranstvu, kao i jasne i glasne izjave prvog ministra, postoje snažni razlozi da se pretnja od terorizma što pre podigne na nivo "ekstreman".

Ovo je nova realnost u kojoj se Australija našla na kraju ove i koji dan do ulaska u novu godinu.

Jedan od dvojice upravo uhapšenih je mladić dobro poznat australijskoj javnosti po ispadu koji je napravio u emisiji SBS pre dva meseca. Sulejman Kalid (20), poznat i kao Abu Bakr, u emisiju je došao u prsluku sa zastavom Islamske države.

Tokom razgovora sve vreme bio je instruiran od žene koja je nastupala kao njegov advokat. Kad je upitan o podršci borcima ISIS i kad je obelodanjeno da mu je pasoš uskraćen jer su vlasti posumnjale da je spreman da ide da se bori u Siriji i Iraku, Kalid je demonstrativno napustio studio.

- Uslov da se povežem s vrednostima u Australiji jeste da vlada prestane da muslimane uzima na zub - kazao je Kalid svojevremeno u emisiji. - Kada god izrazite mišljenje o tiraninu, tretiraju vas kao teroristu ili nacionalnu pretnju.

Ovaj 20-godišnjak iz Ridžents Parka optužen je zbog posedovanja dokumenata čija je namera da pomognu teroristički napad. On se u sudnici u Paramati pojavio putem video-linka. Obučen u majicu, s kosom do ramena, nonšalantno se ponašao dok je njegov advokat Adam Houda upoznavao sud da ne traži puštanje uz kauciju na slobodu. Provešće praznike iza rešetaka i ponovo izaći pred sud 18. februara.

Ispred suda Houda je rekao da je njegov klijent optužen za "veoma ozbiljno delo", ali da ni policija nije uvek u pravu.

- Želim da vas podsetim da su vlasti u prošlosti mnogo puta grešile. Sve što tražimo jeste da se poštuje sudski proces i da slučaj bude određen dokazima, a ne političarima i medijima.
Kao podrška Kalidu, u sudu je bila veća grupa, većinom žena obučenih u tradicionalnu islamsku odeću.

Drugi uhapšeni, 21-godišnjak iz Marsdena, čije ime ne može biti saopšteno iz pravnih razloga, zatražio je da se brani sa slobode, ali mu zahtev nije odobren. Sudu je rečeno da je njemu 18. decembra izrečen privremeni nalog o kontroli kretanja, odobren od Federalnog suda.

Advokat Ardjun Čabra kazao je da je njegov klijent "tehnički prekršio" nalog pošto je koristio javni i mobilni telefon, što mu nije dozvoljeno.

Tokom razgovora javnim telefonom, on je, kazao je branilac, razgovarao o vežbanju sa drugim čovekom koji nije osoba a liste za prismotru zbog sumnji na terorizam, niti je optužen za takva krivična dela. Drugi nedozvoljeni telefon koji je koristio je mobilni njegove majke.

- Ni o čemu zlom nije razgovarano, niti je tako nešto predlagano.

Sudija Jan Mekre odbio je da ga pusti da se brani sa slobode pošto je terorizam u društvu prouzrokovao "veliko uznemirenje".

Prema rečima pomoćnika komesara Federalne policije za nacionalnu bezbednost Majkla Felana, policija tereti uhapšene da se u pronađenim dokumentima nalaze potencijalne mete (terorista) u Sidneju.

- Svakako da se u dokumentima pominju potencijalne konkretne vladine ciljeve, a nema pretnji protiv prvog ministra. Ipak, neke od potencijalnih meta navedenih u dokumentaciji su u okolini objekata federalne i vlade NSNj.
Pomoćnik komesara ističe da nema dokaza da je teroristički napad bio nameravan u bliskoj budućnosti.

- Nema ničega što bi ukazivalo na bilo koji određeni cilj ili vreme za takvu aktivnost. Mi želimo da ponovo uverimo zajednicu da ćemo preduzeti odlučnu akciju kako bismo dobili bilo kakvu informaciju ili u slučaju da budemo suočeni s takvom aktivnošću.

Pomoćnica komesara policije NSW Katrina Bern rekla je da istraga nije završena.

- Uvereni smo da smo postigli da budemo u stanju da rasturimo bilo kakvu aktivnost ili pretnju po bezbednost bilo koje osobe u Novom Južnom Velsu i u ovoj zemlji. Sve se svodi na sprečavanje takvih pokušaja - rekla je ona.

Kontrola kretanja

"Privremeni nalog kontrole kretanja može da se izda osobi ukoliko se smatra da bi to značajno pomoglo sprečavanju terorističkog napada. Takođe, nalog se može izdati osobi koja je obučavana ili učestvovala u obuci pri organizacijom označenom kao teroristička. Uz to, predmet takvog naloga može da bude osoba koja je angažovana u neprijateljskoj aktivnosti u stranoj zemlji, kao i osobi već osuđenoj za krivična dela terorizma", informiše Ministarstvo državnog pravobranioca na svom vebsajtu.

Više policije tokom praznika

Gospođa Bern je istakla da će tokom praznika na javnim mestima biti više policije.
- Mi smo od septembra pred sudove izveli 11 osoba, a neke od njih zbog ozbiljnih krivičnih dela terorizma. Istraga će biti nastavljena. Razlog za naš uspeh jesu informacije koje dobijamo od građana. Zaista je važno da nam ljudi javljaju ukoliko primete bilo šta sumnjivo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online