Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.03.2014.
02:22
news.com.au A

Hamburger "zatvorio" fabriku lažnog novca

Da Nik Megaludis nije bio suviše gladan i odlučio da u Hangri Džeku u sidnejskoj Silvaniji falsifikovanim parama kupi hamburgere i pomfrit možda bi najveća australijska fabrika lažnog novca ostala neotkrivena još neko vreme.

Foto: Ilustracija
 

Međutim, zahvaljujući njegovim, iako izuzetno dobro falsifikovanim novčanicama od 50 dolara, počela je sedmomesečna istraga. Kada je okončana, u rukama policije bilo je dovoljno polimera i papira za pravljenje oko 43,73 miliona dolara lažnog novca!


U međuvremenu, Australijska federalna policija, Policija NSNj i američka tajna služba, uhapsila je u novembru 2010. članove bande koja je napravila skoro milion dolara lažnih para, rasturanih u Australiji i Americi.


Tajna služba zaplenila je 375.000 dolara vrednih falsifikata od Dejvida Hidžsona, Australijanca nastanjenog u San Dijegu. U simultanim racijama na dve adrese u sidnejskoj Silvaniji, zaplenjeno je još 400.000 dolara. Sve u svemu u inostranstvu i ovde uhapšeno je sedam osoba.

Braća pod prismotrom

U aprilu 2010, četiri dana pre nego što je Nik Megaludis kupio burgere, federalna policija dobila je izveštaj iz Banke rezervi u kome se tražila istraga o lažnim banknotama visokog kvaliteta. U isto vreme, Policija NSNj dobila je informaciju da su Pit Megaludis - koga su Rebelsi sada isterali - i njegov brat Nik krenuli u biznis sa pravljenjem para. Oni su stavljeni pod prismotru.
Dve operacije su povezane i više meseci prošlo je u tajnom praćenju. Saznalo se da i da su Okerse i Hidžson napravili plan za uvoz 1,3 miliona vrednog kokaina, koji će biti kasnije zaplenjen u "mercedesu' jednog od njih.

Prošlog petka, kako ekskluzivno izveštavaju izdanja Nenjs Corp, poslednji iz bande - bivši bajker Agapitos Pit Megaludis, poznat policiji kao Debeli Pit - osuđen je na 18 meseci kućnog pritvora. Detalji operacije, čije je objavljivanje sud zadržavao, sada mogu da budu saopšteni.


U zaplenjenim kompjuterima, policija je našla programe za dizajniranje lažnih novčanica od 50 dolara, a na mobilnim telefonima su bile fotografije pravih novčanica i serijskih brojeva. Postoji bojazan da su ovi programi možda ustupljeni drugim kriminalcima.


Glavni igrači su bili braća Megaludis - Pit, bivši bajker Rebelsa, njegov brat Nik, zatim vlasnik prodavnice za surfere sa Bondaja Tim Okerse, svi iz Sidneja, kao i Hidžson u Americi. Istražni organi tek treba da ustanove koliko je lažnih novčanica grupa rasturila do hapšenja, ali su uvereni da su ulovili gotovo sve falsifikate koji su bili u opticaju.


Narednik federalne policije Nil Rodžers kaže da je njihova operacija počela nedugo nakon što su vlasti, uključujući Banku rezervi Australije, saznale za poplavu lažnog novca.


Prema sudskim dokumentima Debeli Pit je u julu 2009. obezbedio printer vredan 63.000 dolara. Sledećih šest meseci, braća Megaludis i Okerse prošli su kod isporučioca obuku za rukovanje mašinama i potrošili ogromne pare na boje i polimere. Nisu imali pojma da im je policija za petama.


Onda je počela proizvodnja. Jedan policijski agent susreo se sa saradnikom braće Megaludis koji je "prodao" 500 dolara u lažnim novčanicama za cenu od 150 dolara. Banda je bila sve uverenija da biznis cveta i nešto kasnije, Debeli Pit naručio je još printera i druge opreme u vrednosti od 84.484,30 dolara. Kada im je to isporučeno, isplatili su sa 79.000 dolara u kešu koji se nalazio u kesama za šoping, kao i sa blanko čekom za ostatak para.
 

Spalio 50.000 dolara

Nakon epizode sa ljubičastom banknotom, Hidžson je spalio 50.000 dolara "lažnjaka" i imao nameru da spali i ostatak, kada mu je upala Tajna policija i zaplenila preostalih 375.000. Ranije ove godine, Nikolas Megaludis osuđen je na najmanje dve godine i dva meseca, a Okerse na dve godine i šest meseci.

U avgustu 2011, prisluškivanjem telefona, saznalo se da Okerse razgovara o pojedinostima za posetu malom turističkom mestu u SAD gde bi doneo pare. Razgovarano je, takođe, i o rasturanju u drugim zemljama.

Jedan Okerseov saradnik poslat je onda u SAD da isporuči lažni novac, ali je zaglavio kada se ispostavilo da je jedna novčanica od 3.300 dolara, koju je hteo da zameni u menjačnici - ljubičaste boje.


- Omanula im je kontrola kvaliteta - kaže narednik Rodžers. - Počeli su da troše jeftinije mastilo i lošiju opremu za sečenje. Neke novčanice su bile izuzetnog kvaliteta, druge nisu bile tako dobre.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online