Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.12.2014.
20:37
Blic A

Fidel Kastro pola veka pobeđuje CIA

Više od pola veka traju pokušaji vlade Sjedinjenih Država da na sve moguće i nemoguće načine svrgne i likvidira kubanskog lidera Fidela Kastra. Otrovne cigarete i eksploziv u školjkama samo su neki od neuspelih metoda kojima je pribegavala CIA.

en.wikipedia.org
Preživeo sve pokušaje svrgavanja i atentata: Fidel Kastro
 

Možda se Barak Obama vodio principom "ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se", kada je juče objavio ublažavanje sankcija Kubi i otvaranje američke ambasade u Havani.

Međutim, skorašnji podaci pokazali su da CIA ne samo da nije prestala sa pokušajem destabilizacije Kube, već i dalje vredno radi na uvođenju svojih pravila, promociji demokratije i amerikanizaciji Kube.

Objava Bele kuće o ublažavanju sankcija došla je svega par sati nakon oslobađanja američkog državljanina Alana Grosa iz kubanskog zatvora, u kojem je proveo 5 godina. Gros je uhapšen zbog ilegalnog šverca komunikacione tehnologije.

Hip Hop zavera

Naime, SAD su tajno kreirale jednostavnu društvenu mrežu pod nazivom "Zun Zuneo", koja je za cilj imala da regrutuje potencijalne aktiviste koji bi kritikovali Fidela po američkim instrukcijama. Drugi cilj bio je infiltriranje u kubansku omladinu, i promocija hip-hop muzike čiji stihovi govore protiv kubanskog lidera.

Ovi programi su za cilj imali razaranje kubanskog društvenog uređenja navodnim "spontanim građanskim protestima."

"Hip hop zavera" otkrivena je nakon što su kubanske vlasti otkrile da najveći muzički festival finansira američka vlada. Program je ukinut, a izvođači pohapšeni.

Sumnja se da je nedavno oslobođeni Gros radio kao špijun CIA, koji je za cilj imao sprovođenje upravo ovih mera koje bi ugrozile Kastrov režim.

Plan je bio sledeći: uspostavljanje nezavisne internet mreže, pod paravanom da će je koristiti mala jevrejska zajednica na Kubi.

Nakon toga, preko te mreže usađivati društvu ideje protiv vlade i Kastra, sve dok se ne razvije pogodno tle za "demokratske građanske proteste."

Ovaj plan bio je sprovođen pod maskom "USAID", humanitarne ogranizacije koja se zalaže za demokratiju i humanitarni rad.

Ipak, ništa ni od toga. Gros je uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu, a dokument o pritvaranju potpisao je predsednik Raul Kastro lično, koji je tu funkciju preuzeo nakon povlačenja svog brata.

Ovo su samo neki od novijih pokušaja rušenja svega što Fidel Kastro predstavlja, a koji traju neprestano od 1959. godine. Svaki američki predsednik, od Kenedija do Obame, izlazio je kao poraženi iz duela sa, izgleda neuništivim Fidelom.

Pokušjai atentata na razne načine

Pokušaji su bili raznoliki, od kreativnih do neinteligentnih. Primera radi, CIA je planirala da Kastra ubije tokom ronjenja, podmetanjem eksplozivne naprave u školjke. To se ispostavilo kao nemoguća misija.

Ubrizgavanje smrtonosne supstance u Fidelove omiljene cigarete takođe je bila jedna od mnogobrojnih ideja koje su se izjalovile.

Ipak, ne pozdravljaju svi Amerikanci ovu poluvekovnu inicijativu vlade i CIA. Postoje sve veći broj onih koji kritikuju besomučne pokušaje vlade da sruše kubanski režim.

Brojni članovi Kongresa usprotivili su se ovim akcijama, a ove pokušaje nazvali "neopreznim" "glupavim" i "maksimalno neodgovornim."

Čak je i senator Patrik Lihi kritikovao rad "USAID-a", izjavivši da ova organizacija nikada nije obavestila Kongres o svojim aktivnostima, kao i da nije sebi smela da dozvoli da bude povezana sa nečim tako "nesposobnim i neopreznim."

- Plan je jednostavno bio glup - kratak i oštar bio je senator Lihi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 21:15
Ђаволска Америка!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online