Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 18.12.2014.
18:52
Beta A

Papa srećan zbog pomirenja Amerike i Kube

Papa Franja pozdravio je u četvrtak "male korake" diplomatije koji su doveli do jučerašnjeg prelomnog objavljivanja o novoj politici susedstva između Sjedinjenih američkoh država i Kube.

Fonet
Diplomatija je plemenit posao: Papa Franja
 

"Danas smo svi srećni jer smo videli dvojicu ljudi koji su toliko dugo vremena bili toliko daleko jedan od drugoga, kako čine prvi korak jedan ka drugom", rekao je papa u prvom obraćanju javnosti posle postizanja istorijskog dogovora predsednika Kube i SAD, Raula Kastra i Baraka Obame.

Obraćajući se grupi novih ambasadora pri Svetoj stolici, Franja je rekao da je diplomatija "plemenit posao... rad u malim koracima, i malim stvarima, koje na kraju dovedu do mira, i dovedu ljudska srca jedno uz drugo, šireći bratstvo među narodima".

Za papu Franju se smatra, kaže se u vesti Asošiejted presa (AP), da je odigrao ključnu ulogu u približavanju dojučerašnjih arhi neprijatelja, napisavši proteklog leta pisma Raulu Kastru i Baraku Obami pozivajući ih da nađu humanitarne razloge za rešavanje svojih razlika.

Ponudio je tada da Vatikan bude mesto sastanka pa je dogovor iskovan među vatikanskim zidovima u oktobru. Franjin iskusni diplomata visokog ranga, kardinal Petro Parolin, igrao je znacajnu ulogu u postizanju dogovora.

Kardinal Parolin rekao je danas  Radiju Vatikan da se napori Svete stolice u prevazilaženju konfrontacije na relaciji Kuba – Amerika mogu pratiti godinama unazad, ali da je tek Franjino delovanje bilo "odlučujuće".

"Papa je rekao mnogo puta i ja volim to da ponovim: 'Tamo gde ima problema, morate imati dijalog. I što veći problem bio, to veći i dijalog treba da bude'", naglasio je Parolin.

Pored Parolina, koji je od 2009. do 2013. bio vatikanski nuncije u Venecueli, najvećem savezniku Kube, i za jednog drugog visoko rangiranog prelata se tvrdi da je u jučerašnjem dogovoru imao ključnu ulogu a u pitanju je kardinal Haime Ortega.

Ortega je, naime, imao odlučujuću ulogu u poboljšanju veza između Katoličke crkve i zvanično ateisticke države na Kubi, još otkako je 1981. posato havanski arhibiskup. Pratio je posete dvojice papa Kubi, Jovana pavla Drugog i Benedikta XVI, a blizak je i sadašnjem papi, kreatoru konačnog dogovora Kuba-SAD, Franji.

Bela kuća: Moguće da Obama ode na Kubu, a Kastro u SAD

Bela kuća saopštila je da nije isključeno da SAD poseti kubanski predsednik Raul Kastro.

"Ne bih isključio posetu predsednika Kastra", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest, dan pošto je predsednik SAD Barak Obama saopštio da su se se dve zemlje posle 50 godina sporazumele da obnove diplomatske odnose.

Osim toga, Bela kuća je samo nekoliko sati posle Obamine izjave saopštila da je moguće da će predsednik SAD posetiti Kubu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 19:28
Kako i ne bi bio sretan kad ce da podigne cenu deonica u rukama Vatikana, a verovatno ce se i otvoriti veliki broj novih radnih mesta, a ni jednom dobrom pastiru nece biti mrsko raditi na Kubi.
Četvrtak 18.12.2014. 19:01
Euforija u celoj Latinskoj i Juznoj Americi (od Meksika do Argentine) ! Svi cestitaju ,kako Raulu Kastru tako i Obami . "CAK" Nicolas Maduro (predsednik Venecuele) je pohvalio Papu Franju za svoje zalaganje i cestitao kako Kastru tako i Obami.
Petak 19.12.2014. 12:52
Па ово дволично љига је главни газда и Кастру и Обами! Па ако му је у интересу да ратују они ће да ратују или обрнуто! Све су то језуити (ватиканска војска) испланирали до танчина и њихов план и циљ је исти вековима! И не бирају се средства да се оствари! Ми смо платили скупу цену постајања, што не значи да неће и они!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online