Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.12.2014.
21:00 >> 21:06h
b92.net A

Talibani ubili 132 deteta iz osvete

Pokret pakistanskih talibana (PPT) preuzeo je odgovornost za masakr u jednoj školi u Pešavaru gde je ubijeno više od 130 đaka. Talibani su istakli da je izvršena odmazda zbog nedavnih napada na njihova uporišta.

Jedan od komandanata Pokreta pakistanskih talibana istakao je da ta organizacija nikada neće biti pobeđena i naveo da je ona spremna za dug rat protiv Pakistana, marionetske države kojom upravljaju Sjedinjene Američke Države.

- Roditelji dece koja idu u ovu školu su vojnici i oni su učestvovali u masovnim ubistvima naše dece i bombardovanju severnog i južnog Vaziristana. Povrediti ih u njihovom skrovištu, to je najbolja osveta - naveo je Jar Vazir.

Avganistanci protiv masakra

Grupa "Avganistanski talibani" osudila je napad na školu u Pešavaru.

"Namerno ubijanje nevinih ljudi, dece i žena u suprotnosti su sa osnovama islama i taj kriterijum mora da razmotri svaka islamska partija i vlada", rekao je portparol grupe Zabihulah Mudžahid.

Grupa "Pakistanski talibani" odvojena je, ali sarađuje sa "Avganistanskim talibanima". Cilj obe grupe je zbacivanje vlada u zemljama u kojima deluju i uspostavljanje islamske države.

Novinar portala Dejli bist Sami Jusafzai insistirao je u razgovoru s Vazirom na tome da su deca nevina i da nije bilo potrebe napadati školu.

- A šta je sa našom decom? Ta deca tamo, ona su deca pakistanske vojske koju podržavaju SAD i pod čijim pokroviteljstvom ona bombarduje naše porodicei i decu. Ta deca su nevina zato što nose odela, kravate i košulje koje nose zapadnjaci, a naša deca koja nose islamističke šalvare se nikada nisu pojavljivala u medijima na zapadu - odgovorio je Vazir.

On je dodao da PPT ima dugu listu napada koje planira u Pakistanu, naročito u oblastima u kojima deluje američka vojska, a to su regioni uporišta nekadašnje Al Kaide.

Novinar iz Pešavara Akil Jusafzai rekao je da je ovaj napad veliki udarac na protivterorističku borbu pakistanske države.

- Ta škola nije bila samo za decu vojnih lica. Veći deo dece dolazi iz civilnih porodica, a najgore je to što su na mesto zločina mediji stigli pre bezbednosnih službi - dodao je Jusafzai.

On je naveo da je šestoro napadača pred školu došlo automobilom, koji su zapalili, i potom uleteli u školu. U napadu talibana na vojnu školu u Pešavaru poginula su najmanje 132 đaka. BBC javlja da je ukupno stradala 141 osoba, što uključuje vojnike i zaposlene u školi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online