Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 16.12.2014.
09:28
Beta A

Šta Ukrajina traži od EU, a šta od Rusije?

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je od Evropske unije hitnu finansijsku pomoć, a ruskog predsednika Vladimira Putina pozvao da poštuje primirje na istoku Ukrajine.

Reuters/G.G.
Ukrajina od EU traži novac a od Rusije primirje
 

"Rušija hoće da uništi Ukrajinu. Ukrajina je bojno polje", rekao je Jacenjuk posle prvog sastanka Saveta EU-Ukrajina u Briselu gde je doveo više ministara iz svoje nove, proevropske vlade.

Taj sastanak proistekao je iz ratifikacije sporazuma o asocijaciji sa EU u ukrajinskom parlamentu u septembru. Odustajanje proruskog predsednika Viktora Janukoviča od tog sporazuma pre godinu dana podstakao je proteste u Kijevu, i zatim oružanu pobunu i svrgavanje Janukoviča.

"Vlada će učiniti sve u svojoj moći, ali potrebna nam je pomoć, pomoć da stabilizujemo ukrajinsku privredu, pomoć da stabilizujemo finansisjki i fiskalni sektor, i da prevladamo ovaj buran i komplikovan istorijski period", rekao je Jacenjuk i objasnio mere koje je njegova vlada preduzela.

EU je već isplatila Ukrajini 1,6 milijardi evra zajma kroz dva makroekonomska programa pomoći, a planira da joj da još, ali za uzvrat od nje sada traži reforme.

- Konferencija investitora treba da se održi početkom iduće godine, rekao je evropski komesar za susedstvo Johanes Han.

Jacenjuk je rekao da je Ukrajina "zbog ruske agresije" izgubila 140 odsto svoje industrijske proizvodnje i da joj je BDP pao 7,0 odsto.

- Iako je vlada podigla poreze za pet odsto da bi došla do novca, to ne može da traje večno i Ukrajini je potrebna podrška, rekao je prenijer.

Jacenjuk je prethodno u Briselu posetio NATO i u izjavi pozvao ruskog predsedika i ruske vlasti da sprovedu primirje i otpočnu pravi mirovni proces.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je posle sastanka podršku ukrajinskom premijeru koji je, po njegovim rečima, pokazao pravu želju da se nađe mirno rešenje sukoba.

Prekid vatre zaključen je septembra u Minsku. U sukobima je od tada poginulo više od hiljadu ljudi. Za osam meseci koliko traje ukrajinski rat, poginulo je 4.634 ljudi, kažu UN.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.12.2014. 09:50
Istorija Jasno pokazuje Da je sadasnja ukraina koja vise i nije Stara Russija, sem toga Branislav Zivkovic i njegova hrabra Ceta Pravih ljudi Srba je pokazala jacenjuku i drugima koji su zedni krvi Da kad je u pitanj Russki Narod Srbin Rado u Odbranu Ide, hvala Russkoj Braci sto zastitiste Srbe od pokolja !!!!!!!
Utorak 16.12.2014. 13:05
Само ми није јасно, како је то Украјина изгубила 140% своје производње??? И то због "агресије" Русије! Значи њихова садашња производња је негативна (-40%). Овај моли НАТО да му помогне у наоружању и финансијски, а Путина да одржава мир, док се не наоружају. Која луд.а кућа!
Utorak 16.12.2014. 14:16
Od EU leba a od Rusa soli da dosoli nedosoljeno.Posavetu svojih gazda traže primirje dok ne stigne transport oružja iz amerike.Stvarno su nedosoljeni,pameti im nedostaje uz mnogo šta drugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online