Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2019.
23:48
sputniknews.com A

Ulažu milione da odvoje Belorusiju od Rusije

"Evropska unija će ove godine izdvojiti oko četiri miliona evra 'za razvoj demokratije' u Belorusiji. Ruski i beloruski eksperti navode da Zapad slične projekte pokušava da finansira ne samo u toj zemlji, nego i u drugim državama postsovjetskog prostranstva. Svi oni su, na ovaj ili onaj način, usmereni protiv Rusije", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

EPA/Sergei Ilnitsky
Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Liukašenko

Kako ojačati demokratske snage u Belorusiji?

Prema tenderu Evropske komisije, sredstva će se koristiti za promovisanje civilnog društva u Belorusiji, jačanje transparentnosti sistema javne uprave, širenje učešća građana u političkom životu, sprovođenje demokratskih reformi i zaštitu ljudskih prava. Pored toga, projekat uključuje podršku za demokratske snage u toj zemlji.

Projekat je podeljen na dva dela. Evropska komisija je spremna da za prvi projekat izdvoji dva miliona evra. On će biti usmeren na angažovanje civilnog društva, kao "nedovoljno zastupljenog" dela stanovništva, u političkom životu zemlje.

Cilj drugog dela projekta, kako je navedeno u tenderu, jeste namera da se promoviše ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i povećavanje potencijala zaštitnika ljudskih prava u zemlji. EU je spremna da na to potroši 1,9 miliona evra.

Pored toga, te pare će ići i na "podršku prodemokratskim snagama u cilju razvoja predstavničke demokratije sa širokim učešćem građana u političkom životu", kao i na povećanje transparentnosti i odgovornosti vlasti. Iz očiglednih razloga Evropa doživljava Belorusiju kao jednu od svojih istočnih granica i zato želi da je drži u svojoj orbiti uticaja.

- EU sistematski pokušava da promeni društvo u Belorusiji, zato što su propali američki pokušaji direktnog uticaja na stanje u zemlji kroz opoziciju. Oni su bili bezuspešni još od sredine devedesetih godina prošlog veka, kada je prvi put bilo takvih pokušaja - kaže za Sputnjik beloruski politikolog Semen Uralov.

"Moskva 'nije alergična' na odnose Belorusije i EU"

Uralov naglašava da je jasno da Zapad pokušava da odvoji Belorusiju od Rusije, kao i druge postsovjetske zemlje. To je direktna strategija, koja je utvrđena u Istočnom partnerstvu, koji je usvojen sredinom prve decenije 21. veka. Reč je o projektu EU, čiji je glavni cilj razvoj integracionih veza EU sa šest zemalja bivšeg SSSR: Azerbejdžanom, Jermenijom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Uralov podseća da u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, u te svrhe radi Evropski univerzitet za humanističke nauke, koji su proterali iz Minska. U Poljskoj veliki broj fondova radi sa beloruskim studentima, a poljski satelitski TV kanal "Belsat" emituje program na beloruskom jeziku i gleda se u Belorusiji. Sve se radi veoma sistemski, ističe Uralov.

Krajem prošle godine Evropska unija je govorila o uslovima saradnje sa Minskom. Prema saopštenju kancelarije EU u Minsku, Evropa je spremna da uspostavi odnose sa Belorusijom, ali čeka da vlasti "poboljšaju situaciju" sa ljudskim pravima i u oblasti slobode medija i da reformiše izborno zakonodavstvo.

Beloruske vlasti tvrde da ne nameravaju da uspostavljaju veze sa EU na štetu ili protiv Rusije. Moskva je više puta iznosila neutralan stav prema razvoju saradnje između Minska i Brisela. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov govorio je da Moskva "nije alergična", niti da oseća ljubomoru zbog približavanja Belorusije i EU.

Moskva smatra da je to prirodna želja bilo koje zemlje, uključujući i Rusku Federaciju, da traži uzajamno korisne veze sa svim svojim susedima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online