Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 13.12.2014.
08:17
B. Božin - Vesti A

Šreder: EU ubila Južni tok

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da je osnovni razlog za zaustavljanje projekta Južni tok to što je EU sve vreme htela da spreči njegovu izgradnju. Šreder je to rekao na zatvorenom sastanku rusko-evropskih poslovnih krugova u Moskvi, prenosi agencija TASS.

Beta/AP
Prećutan: Gerhard Šreder
 

- Razumem Gasprom, koji je uz podršku ruskog predsednika objavio odustajanje od dalje izgradnje gasovoda. Zašto? Najvažniji razlog jeste to što je Evropska unija sve vreme nastojala da spreči izgradnju Južnog toka, u početku pomoću gasovoda Nabuko, koji je na kraju zbog rizika "sahranjen", a zatim pomoću birokratskih trikova - kazao je Šreder.

Više nema nazad

Evropska komisija dobila je zvaničnu potvrdu Moskve o obustavi gradnje gasovoda Južni tok.


"Tokom telefonskog razgovora sa zamenikom evropskog komesara za energetiku Marošom Šefčovičem, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je potvrdio obustavu izgradnje Južnog toka."
Šefčovič je u telefonskom razgovoru sa Novakom rekao da će Komisija intenzivirati svoju saradnju sa zemljama centralnoistočne i jugoistočne Evrope "na planu povezivanja evropskih tržišta i diverzifikacije isporuka gasa".

On je dao primer Bugarske, na koju je EU vršila pritisak koji je na kraju rezultirao time da ona nije dala potrebne dozvole.


- Znam što to znači jer radim u Severnom toku. Svaki dan kašnjenja košta. Zato mi je jasno, iako mi nije drago, što je Južni tok zaustavljen - rekao je Šreder na sastanku koji je inicirala turska građevinska kompanija Renesans konstrakšn, a organizator poslovnog programa je Kreon enerdži.
Šreder je ukazao na to da je još jedan razlog odustajanja od projekta Južni tok pad tražnje gasa u Evropi i rastući gubici. Kompanija koja sve plaća mora i na to da obrati pažnju, dodao je on.


- Ali, glavni razlog jeste odbijanje Brisela da prizna da Južni tok daje mogućnost za poboljšanje snabdevanja Evrope gasom. To je već istorija - rekao je bivši kancelar Nemačke.


- Što se tiče sporazuma Rusije s Turskom, to je odluka suverenih država u koju ne treba da se mešamo. One će dobiti mogućost za privredni rast koga su se ostale evropske zemlje odrekle - ukazao je on.


Šreder je naglasio da Rusija i Gasprom nisu napravili grešku i neće odustati od ozbiljnog tržišta kakvo je Evropa.


- Ne treba voditi međunarodnu politiku sankcijama i kontrasankcijama, nego obratiti pažnju na očuvanje poverenja među kompanijama i među ljudima koji u njima rade - zaključio je Gerhard Šreder.

POVEZANE VESTI

Subota 13.12.2014. 08:39
А ЕУ убија Америка.
Subota 13.12.2014. 08:38
Moja pokojna baba-Miljojka je uvek meni govorila: "Kad jednom pljunes, nemoj onda da lizes. Kasno je!". Dok mi je deda-Veselin savetovao kao malom deckicu da nikad ne pi.....kim nasuprot vetru". Šreder, ako ti neko objasni ove stare srpkse mudrine, nikad ne bi rekao ono sto si ovde napricao. Rusija je ponosna zemlja. Njena vlada je demokratski izabrana ogromnom vecinom njenog naroda i kao takva uziva njeno veliko poverenje. Ne mozete vi sa Zapada da se ponasate prema Rusiji kao prema maloj i slaboj Srbiji. Rusija vam je ponudila veoma posten ugovor, koji je bio podpisan od odgovornih vlada Bugarske, Srbije, Madjarske, Austrije, Slovenije, i Italije, bas kao sto je Nemacka podpisala za Severni tok, a vi sada trazite dlaku u jajetu. Voz je otisao iz stanice. Kasno ste stigli.
Subota 13.12.2014. 08:32
- Što se tiče sporazuma Rusije s Turskom, to je odluka suverenih država u koju ne treba da se mešamo. One će dobiti mogućost za privredni rast koga su se ostale evropske zemlje odrekle ... pa gospodine Gerhard Schröder-u ko se to mesao u Juzni po tok ??? , i sami kazete da su ga ubili , a tako ce biti i sa Turskom ( suvise je rano za pritiske ... to sledi pri kraju realizacije )
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online