Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 03.12.2014.
12:40
Danas A

Evo zašto Putin igra na kartu Istok

Ruska procena je verovatno da će EU nastojati svim sredstvima da spreči izgradnju Južnog toka. Zato im se ne isplati da se upuste u ogromna a neizvesna ulaganja

Potražnja za energijom najbrže raste u Aziji
 

Uz to, imajući u vidu privredno tavorenje i opadanje broja stanovnika nije izvesno da li će potražnja za zemnim gasom u Evropi zaista rasti narednih godina u toj meri da ne bi mogla da bude zadovoljena postojećim gasovodima, kaže Dušan Reljić, šef predstavništva nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i sigurnost u Briselu.

"Potražnja za energijom najbrže raste u Aziji, prvenstveno u Kini, s kojom Rusija trenutno nema političkih teškoća, tako da se Moskva okreće prema istoku", ocenjuje Reljić, odgovarajući na pitanje o poruci Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, da od Južnog toka nema ništa.

Na pitanje u kakvu poziciju Srbija dolazi zbog takve odluke, Reljić kaže da ona nije gora nego što je do sada bila - nema osnove da se očekuje da bi mogla naglo da raste potražnja za energijom jer industrijska proizvodnja u Srbiji i na prostoru cele bivše Jugoslavije maltene sigurno neće rasti narednih godina, a stanovništvo, sa izuzetkom Kosova, opada i u jugoistočnoj Evropi.

"Možda će krah planova za izgradnju Južnog toka podstaći vlasti da unaprede energetsku efikasnost, to jest da podstaknu štedljivije i pametnije korišćenje postojećih izvora. Srbija i ceo region znatan deo svojih potreba mogu da zadovolje razvojem obnovljivih izvora energije (vetar, voda, sunce, biomasa, itd.). Za takva postrojenja mogu da se nađu strani ulagači", navodi on.

Reljić smatra i da ovim ne padaju u vodu razlozi za neuvođenje sankcija Rusiji, jer postoji nadređen spoljnopolitički interes Beograda: dokle god Rusija i Kina u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija svojim pravom na veto sprečavaju prijem Kosova u svetsku organizaciju, Srbija može da ostane pri stavu da je u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i dalje njena teritorije i da zahteva regulisanje odnosa između Beograda i Prištine koje ne bi bilo zasnovano isključivo na stavu da Beograd mora bespogovorno da prihvati secesiju Kosova.

Na pitanje kako se u svetlu najnovijih događaja može tumačiti privatizacija NIS, Reljić kaže da NIS danas spada među najunosnija preduzeća u Srbiji koja u velikoj meri preko poreza puni državni budžet.

"Da li bi pod upravom nekog drugog vlasnika NIS bio uspešniji može samo da se nagađa i od takvih rasprava sada nema koristi. Držim da je bitnije da se u celom regionu vodi obaveštena rasprava o daljoj ekonomskoj politici, pre svega o jeftinijem snabdevanju energijom kroz podsticanje konkurencije, smanjenju zagađenja i doprinosu zaustavljanja klimatskih promena i boljem korišćenju raspoloživih izvora energije", smatra on.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.12.2014. 12:40
Gasovoda bi bilo ali Aca Vucic pusi kurac zapadnjacima i okrece ledja onima koji su nas oduvek branili!! VUCICU IZDAJNICE SRBIJE I SRPSTVA!!!
Sreda 03.12.2014. 13:01
OVO NIJE PUTIN OVO JE NAJVEĆI SVECKI MISLIOC NAŠIM BANDITIMA I EU NE TREBA DATI JUŽNI TOK I TAKO ONI NE MISLE DA SRBIJA OPSTANE I RASTE NEGO HOĆE DA JE PRODAJU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online