Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.11.2014.
10:08
B92 A

Ukrajinsko selo koje su svi rušili

Dok se između Kijeva i Moskve razmenjuju optužbe o tome ko krši mirovni dogovor i ko ne želi rešenje sukoba, oko aerodroma u Donjecku se svakog dana puca. Žitelji sela Stepanovka, jednog od poprišta sukoba pre dogovora o primirju, pokušavaju ponovo da žive u svom mestu. Od oko 155 kuća, u letošnjim borbama sravnjene su 22.

Ljudi leto preživeli u podrumima. Granatirali ih i jedni i drugi
 

Na samom kraju Donjecke oblasti, na granici sa Rusijom nalazi se selo Stepanovka. Ili ono što je od njega ostalo. Tokom leta selo je prvo prelazilo iz ruku pobunjenika u ruke ukrajinske vojske, da bi od kraja jula postalo uporište ukrajinske armije, žestoko napadano i branjeno. Ni jedni ni drugi selo nisu štedeli.Tokom leta poginulo je 12 meštana.

"Ovde leži moj komsilja Ljoša. Treba da ga ponovo sahranimo na groblju", priča Aleksej Pavljuk, meštanin sela Stepanovka.

Meštani koji selo nisu napustili tokom nekoliko meseci, koliko je ono bilo front, krili su se u podrumima i šupama. Selo je najveću štetu pretrpelo 11. avgusta. U ofanzivi pobunjenika i teškim granatiranjem ukrajinska vojska je izgubila selo.

"Evo ovim su po nama gađali. Evo Granate", kaže Aleksej Pavljuk dok u rukama drži granatu koja je pala na selo.

Stiže zima, a nema ni struje ni uglja. Nema više ni prozora
 

Novembar je i jako je hladno. Vetar neprekidno duva. Kroz ruševine kuća i dvorišta spasava se sve što može i priprema za zimu.

"Ovde je bio rat i sve je izgorelo i šupa sa ugljem. Obećali su da ćemo dobiti ugalj za grejanje. Ali niko nam još ništa nije dao. Zima ide. Šta da se radi?", priča starica koju se ekipa B92 zatekla u razrušenoj kući.

U najvećem delu sela nema stuje. Nove vlasti, vlasti samoproglašene Donjecke republike popravljaju električe vodove. Ali to je samo deo problema. Kijev mesecima ne isplaćuje penzije na teritorijama koje drže pobunjenici.

"Kako nam bog da tako će da bude. Ja ni u koga više ne mogu da se zakunem. Mi smo do toga dovedeni da ne znamo ni ko će da vlada, ni ko će da upravlja, ni ko će penzije da isplaćuje", kaže jedna starica.

Da bi primali penzije ili socijalnu pomoć, a uskoro i plate, stanovnici teritorija podkontolom pobunjenika moraju da se prijave kao raseljeni negde van teritorije takozvane Donjecke narodne republike. Nije jasno ni ko će im platiti razrušene kuće i gde će zimovati.

U međuvremenu, neprekidno kršenje primirja nagoveštava mogućnost da nije sve gotovo i da se spremaju novi okršaji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.11.2014. 11:48
nema komentara ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online