Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 06.09.2014.
14:21
Srna A

Malo prekršili primirje, a onda otišli na odmor

Tek što je prošlo nekoliko sati od vesti da obe strane u Ukrajini poštuju primirje, a lokalne vlasti Donjecka saopštile da je noć prošla mirno, bez ispaljenog metka, počelo je međusobno optuživanje za kršenje sporazume o prekidu vatre. Ipak, od jutros su se svi izgleda smirili.

Vreme za predah na obe zaraćene strane. A i za civile koji su se napatili poslednjih meseci
 

Premijer Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko rekao je za RIA "Novosti" da je prerano govoriti o potpunom prekidu vatre. Poslanik parlamenta DNR Vladimir Makovič optužio je ukrajinske jedinice da su lansirale nekoliko raketa na položaje proruskih snaga pošto je prekid vatre stupio na snagu juče u 18 časova po lokalnom vremenu.

Putin i Porošenko: Primirje se poštuje

Predsednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin danas su u telefonskom razgovaru konstatovali da se prekid vatre na istoku Ukrajine "u velikoj meri poštuje". "Dva šefa države razgovarali su o merama koje treba preduzeti da primirje dobije trajni karakter", navodi se u saopštenju iz ukrajinskog kabineta.

I ukrajinska strana ukazuje na nepoštovanje primirja, ali za to krivi proruse.

"Zabeležili smo seriju provokacija proruskih aktivista. Oni su juče pucali na naše antiterorističke jedinice 28 puta, a 10 puta posle prekida vatre", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Lisenko.

Komandant Ukrajinske nacionalne garde Stepan Poltorak ranije danas je izjavio da se prekid vatre u istočnoj Ukrajini, po svemu sudeći, od jutros poštuje, mada je u početku bilo kršenja. On je rekao da je u prvih 45 minuta po stupanju prekida vatre na snagu bilo sporadičnog pucanja, ali da od jutros nijedna strana ne krši prekid vatre.

Afencija AFP prenosi da je u Marijupolju, strateškoj luci na obali Azovskog mora, situacija od jutros mirna.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisali su u Minsku predstavnici Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike. EU je pozdravila sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ističući da sve strane moraju da ga poštuju i primenjuju.

Uprkos sporazumu o primirju, ambasadori članica EU odobrili su sinoć nove ekonomske sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta Ukrajine. Odluka o stupanju na snagu tek treba da bude donesena.

POVEZANE VESTI

Subota 06.09.2014. 16:46
МАЛО ПАУЗЕ,ПА ПОНОВО ТЗВ.РАЗГРОМ КАТОЛИЧКИХ ФАЛАНГИ
Subota 06.09.2014. 14:46
Da li neko zna kakva je tacna situacija u Marijupolju ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online