Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 17.11.2014.
09:25
Srna A

Ponta izgubio: Počinje doba drugačije Rumunije

Više hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Bukurešta da proslavi pobedu Klausa Johanisa u drugom krugu predsedničkih izbora u Rumuniji.

Rezultati predizbornih anketa pokazivali su da je premijer Viktor Ponta favorit, ali je Johanis, koji je bio prvi čovek grada Sibiju u Transilvaniji, odnio iznenađujuću pobedu.

Pritisak na Pontu da podnese ostavku

Ponta je najavio će ostati na položaju predsednika vlade, ali političari koji su promovisali kandidaturu Klausa Johanisa i
podržavali ga u predizbornoj kampanji traže da premijer i vlada podnesu ostavku.

Kasno sinoć, Ponta je priznao poraz.

"Hvala vam, počinje doba drugačije Rumunije", poručio je Johanis pristalicama putem društvene mreže "Fejsbuk".

Pobednik drugog kruga predsedničkih izbora Klaus Johanis zahvalo je danas građanima Rumunije što su ga u izabrali za šefa države i rekao da se sada treba prihvatiti posla, za šta je, kako je dodao, spreman.

Johanis koji je u drugom krugu pobedio premijera Viktora Pontu sa podrškom 54,5 odsto birača rekao je da su građani dali znak da žele "duboke promene" i pozvao političare da "uzmu u obzir taj signal".

Johanis je kritikovao vladu za loše organizovanje izbora u inostranstvu i zatražio da se to pitanje razmotri i preduzmu mere, dok je od odlazećeg predsednika Trajana Baseskua zatražio da smeni diplomate koji su krivi za loše organizovanje izbora.

Predsednik svih Rumuna: Klaus Johanis

Slavlje umesto mitinga

Johanis je pobedu proslavio na sinoćenjm mitingu u Bukureštu, koji je ranije bio zakazan kao protestni, u slučaju da Ponta pobedi. Analitičari ocenjuju da će izborom Klausa Johanisa desetogodišnji režim Trajana Baseskua trajati još pet godina.

Kada je reč o spoljnoj politici Johanis je rekao da će nastaviti strateško partenerstvo sa SAD, sa NATO i EU i da će dokazati da je Rumunija "snažan partner".

Na kraju obraćanja građanima novoizabrani predsednik je rekao da će biti "predsednik svih Rumuna, slobodni predsednik koji će predstavljati sve građane".

Političari opozicije, koji su do 2012. godine bili na vlasti, sada, posle pobede njihovog kandidata, smatraju da je došlo vreme da se vrate na položaje.

Rezultat jučerašnjeg, drugog kruga predsedničkih izbora predstavlja iznenađenje jer je posle prvog kruga Ponta imao prednost od deset odsto.

Ruovodstvo njegove Socijaldemokratske partije najavilo je za danas sastanak na kojem će analizirati izborne rezultate, a zakazan je sastanak i Johanisove Demokratske liberalne partije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.11.2014. 11:06
Rumunija je sad cvrsto u rukama zapada i bila je ali sad vise nema ni disanja.
Ponedeljak 17.11.2014. 09:59
Тако сви они кажу када победе.
Ponedeljak 17.11.2014. 09:39
DANKE DEUTSCHLAND !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online