Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 15.11.2014.
05:41
Vesti A

Smrtna kazna za američkog četnika

U američkoj državi Pensilvaniji podignuta je optužnica protiv Erika Metjua Frejna, 31-godišnjeg poklonika četničke tradicije koja ga tereti da je 12. septembra ubio policajca Brajana Diksona i ranio njegovog kolegu Aleksa Daglasa. Tužilaštvo se izjasnilo da će tražiti smrtnu kaznu za Frejna.

Uhapšen posle potere koja je trajala 48 dana: Erik Frejn
 

Da podsetimo, Frejn, nekadašnji student ruskog i srpskog jezika, iz zasede je otvorio snajpersku vatru ispred kasarne državne policije u Bluming Grouvu. Pobegao je posle zločina, a FBI ga je odmah stavio na listu 10 najtraženijih ljudi u Americi i bila je raspisana nagrada od 175.000 dolara za svaku informaciju koja bi pomogla u hapšenju. Istovremeno, stanovništvo je upozoravano da je Frejn naoružan i izuzetno opasan, pošto je vojno obučen i stručnjak za preživljavanje. Čak je bilo zatvoreno nekoliko škola.

Svirepi eksperiment

U Pensilvaniji se za izvršenje kazne koristi smrtonosna injekcija. Međutim, evropske farmaceutske kompanije zbog zabrane EU odnedavno ne izvoze proizvode za tu svrhu, pa se u Americi primenjuje eksperimentalna hemikalija.
Zabeležen je takav "eksperiment" u Ohaju, kad je osuđenik Denis Mekgvajer dugo umirao i za to vreme nekoliko puta kriknuo. Sve to su posmatrala njegova odrasla deca.

Frejn je pripadao jedinici za simulaciju vojnih dejstava Istočni vuk. Upravo su u toj jedinici Frejna nazvali Vuk, a ljubav prema srpskoj uniformi pokazao i na fotografijama koje je postavio na svoj Fejsbuk profil. Pokazao je da voli srpsku tradiciju i fotografijom ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.


Potraga za njim trajala je 48 dana, i u njoj je učestvovalo oko 1.000 policajaca i agenata sa helikopterima, oklopnim vozilima i sofisticiranom tehnologijom za praćenje. Problem vlastima u otkrivanju i hapšenju Frejna bilo je to što je on pobegao u planine Pokono, a u divljini se snalazio kao zver. Čak je provocirao poteru tako što je ostavio za sobom praznu paklu Drine s filterom.


Frejnovo je uhapšen 56 kilometara južno od mesta na kome je izveo napad ispred napuštenog hangara za avione u pensilvanijskom odmaralištu Tanersvil.


Policija se ponadala da će hapšenjem da rasvetli motiv zločina, za koji sumnjaju da je pripreman šest meseci.


- Erik Frejn je napad na policiju doživeo kao misiju. Plašili smo se sve vreme da će da izađe iz šume i ubije još policajaca, a možda i civila - rekao je komesar pensilvanijske policije Frenk Nunan.


Na prvom saslušanju Frejn je rekao istražiteljima da je pucao na policajce jer je želeo da promeni vladu.

POVEZANE VESTI

Subota 15.11.2014. 17:45
"...U Pensilvaniji se za izvršenje kazne koristi smrtonosna injekcija. Međutim, evropske farmaceutske kompanije zbog zabrane EU odnedavno ne izvoze proizvode za tu svrhu, pa se u Americi primenjuje eksperimentalna hemikalija. Zabeležen je takav "eksperiment" u Ohaju, kad je osuđenik Denis Mekgvajer dugo umirao i za to vreme nekoliko puta kriknuo. Sve to su posmatrala njegova odrasla deca..." ДА ЛИ ЈЕ ТО ИСТА ОНА АМЕРИКА КОЈА НАМА У ИМЕ ЉУДСКИХ ПРАВА НАЛАЖЕ ДА УКИДАМО СМРТНУ ПРЕСУДУ ЗА НАЈТЕЖЕ ЗЛОЧИНЕ....???
Subota 15.11.2014. 07:32
hahaha Koje izivaljavanje i pod cijim imenom --mozete vi nama da pousite ...
Subota 15.11.2014. 07:15
"Smrtna kazna za američkog četnika" - ovim Amerima izgleda još nitko nije objasnio da su ćetnici dobri, njihovi saveznici i sl...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online