Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 12.11.2014.
12:30
Danas A

"Atmosfera bolja nego posle drona"

Politički savetnik premijera Albanije Škeljzen Malići smatra da je od neslaganja Beograda i Tirane oko Kosova, mnogo važnije da je proces njihove saradnje počeo.

Malići: Susret Rame i Vučića bio hladan, objašnjavajući da je "i kontekst je bio takav“
 

On je dodao da je mnogo važnije da je taj proces saradnje obnovljen na najvišem nivou i da postoji obostrani interes da se ta saradnja razvije i koncentriše na pitanja, na kojima obe države mogu da nađu zajednički interes za održiv razvoj Albanije, Srbije i regiona.

Malići je za Danas posle predavanja koje je premijer Albanije Edi Rama održao u jednom novobeogradskom hotelu, potvrdio je da je susret Rame i Vučića bio hladan, objašnjavajući da je "i kontekst je bio takav“, ali da je atmosfera, ipak, bila bolja nego posle skandala sa dronom na utakmici fudbalskih reperezentacija dve zemlje u Beogradu.

"U oktobru smo imali mnogo težu situaciju, uzajmne optužbe i druge stvari. Mislim da je na neki način i dobro da obnovimo istorijski kontekst vremena iz kog dolazimo. Ono što se događalo u oktobru ličilo je na devedesete godine. Ovo što se danas radi je nešto što obećava novi pristup. Postoje potencijali i velika podrška EU i sveta da se Balkan postepeno preobrazi i da ova osovina albansko-srpskih odnosa doprinese razvoju mira, stabilnosti, sigurnosti za sve zemlje regiona", kaže Malići.

On objašnjava da je Evropa je pomogla i "vrši pritisak“ kada je reč o saradnji na zapadnom Balkanu, ali je "evropeizacija Albanije, Srbije i regiona unutrašnji inters svih balkanskih zemalja“.

"Ideja je da zemlje u regiji porade na saradnji, nezavisno od toga kada će biti datum prijema u EU. Ne moramo baš da čekamo da se svi standardi ispune da popravimo naše ekonomije, opšte odnose i da se više angažujemo na prevladavanju prošlosti i nalaženju zajedničkih interesa", naglasio je Škeljzen Malići.

Prema njegovim rečima, albansko-srpski dijalog traje još od devedesetih godina 20. veka i uglavom su ga održavale ogranizacije civilnog društva, a sada su se uključiće i državne strukture, što daje veće šanse za ostvarenje saradnje.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.11.2014. 12:41
Rama trazio da im se dron vrati, kako bi mogao u buduce nezavisno da putuje u sluzbene posete.
Sreda 12.11.2014. 12:47
jer to ovaj gradonacelnik beograda sinisa malici prica.lol
Sreda 12.11.2014. 13:10
"Veliki brat" sa pristalicama svoje evropske kolonije dok se vucko tesi sa hvalom "velikog brata" da je vlada Srbije lider stabilizacije u regionu. lol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online