Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.10.2016.
11:11
Vestionline A

Evo šta je Rama rekao Vučiću

"Rekao sam Aleksandru Vučiću: Slušaj, jako je dobro ovo što danas radimo, ali moramo da obezbedimo da ono što je danas napisano na papiru, u ugovoru, da bude sprovedeno. Jer, naposletku, suština nije u sporazumima, zakonima ili formulacijama, već u tome da se stvari urade".

Tanjug
Prepodobili se pred očima Zapada

Tako je albanski premijer Edi Rama preneo u razgovoru za Tanjug svoje utiske iz razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, u petak u Nišu, posle srpsko-albanskog poslovnog foruma i razgovora dve vladine delegacije.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li je zaista iskreno posvećen saradnji sa Srbijom, a sa premijerom Vučićem mu je, kaže, zajedničko to što nisu klasični političari, već ljudi kojima je cilj da modernizuju svoje zemlje, da ih "protresu, oslobode inercije i naprave diskontinuitet". 

- Političari mogu da nanesu mnogo štete, ali i da učine dobro. Pitanje je šta biramo da uradimo - rekao je Rama objašnjavajući ulogu koju su izabrali on i njegov srpski kolega.

On smatra da bi priznanje Kosova bilo veoma racionalan i mudar potez i olakšanje za Srbiju. 

- Možda nisam u pravu, ali, verujem da za obične ljude to ne bi bio skandal, oni bi to prihvatili. Međutim, to se koristi kao mamac za raspirivanje nacionalizma, negativnih osećanja, koja nisu dobra za dve zemlje - rekao je Rama.

Na pitanje šta mu se još od srpske kulture sviđa, pored Ive Andrića, kojeg je citirao na poslovnom forumu, Rama kaže da njegovo znanje o književnosti, filmu i umetnosti u našoj zemlji uglavnom datira iz vremena bivše Jugoslavije, pa ne bi želeo da napravi grešku:

- Na primer šta je Emir Kusturica? Je l' on Bosanac ili Srbin? Svakako je jedan od najčudesnijih filmskih stvaralaca. Bio sam gotovo javno linčovan kada sam dao ključeve (grada Tirane) Goranu Bregoviću. Bijelo dugme je bilo nešto čudesno u vreme kada je u Albaniji nešto tako bilo zabranjeno - odgovorio je premijer Albanije.

POVEZANE VESTI

Subota 15.10.2016. 13:20
Kada je u 15. veku Turska osvojila Balkan, Vizantija i ostale pravoslavne zemlje nisu bile u mogućnost da se Turcima odupru. Tražili su pomoć od zapadnih hrišćana, a Vatikan ih je dočekao ucenom! Obećana im je pomoć od zemalja Zapadne katoličke Evrope pod uslovom da potpišu uniju sa katoličkom crkvom, tj. da pravoslavna crkva prizna vrhovnu vlast Vatikana. Vaseljenski patrijarh Josif II iz Carigrada je podlegao tom pritisku. Na zakazani sabor u Firenci 1439. godine su došli svi pravoslavni Patrijarsi, osim srpskog (!!!) Čak i Ruski, Mitropolit Kijevski Isidor. Vladar Srbije, despot Đurađ Branković, rekao je srpskom Patrijarhu Nikonu (1420-1435) da će ga obesiti ukoliko ode u Firencu. Te, 1439, godine u Firenci uniju sa Vatikanom su potpisali svi (31) pravoslavni verski poglavari, osim srpskog Nikona. Saznavši da se Srbija suprostavila moćnom Vatikanu, ruski Veliki Knez Vasilije II je pogu,bio svog Patrijarha Isidora kijevskog, zbog sramote koju je naneo Rusiji. Kada se i u Carigradu saznalo da Srbi nisu potpisali uniju, nastali su neredi. Na zahtev naroda, Vaseljenski patrijarh Josif II morao je da se povuče tako da se od sramote nije ni vratio u Carigrad, već je iste godine umro i sahranje je u Firenci u Dominikanskom manastiru Santa Marija Novela. Vatikan to Srbima nikad nije oprostio te je katolicima vekovima usađivao u srce mržnju prema Srbima. Nijedna Pravoslavna Patrijaršija nije nikada ratifikovala potpise svojih Patrijarha, a čak 21 ih je zvanično poništilo, neposredno nakon sabora u Firenci.
Subota 15.10.2016. 13:32
Тако су Срби, захваљујући Рами, схватили да је за Вучића Трепча власништво тзв. Републике Косово („цар“ ни једном речју није негирао ову два пута поновљену Рамину тврдњу), а да на њу додуше полажу право Срби који „живе на Косову и који раде у Трепчи“. Следствено, ако А. Вучић и не помиње својинска права државе Србије над Трепчом (о сувренитету да и не причамо), већ права радника Срба који у њој раде, онда је то јасан доказ да А. Вучић и његова влада на Космету не бране државу Србију, већ права српске мањине на територији туђе државе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online