Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.11.2014.
10:23
B. Božin - Vesti A

Švajcarska: Treća generacija lakše do pasoša

Državno-politička komisija Nacionalnog veća pripremila je nacrt izmena saveznog Ustava kao i Zakona o građanskim pravima, kojim se predviđa lakše dobijanje državljanstva za pripadnike treće generacije doseljenika. Inicijativa za ove promene potiče od poslanice socijaldemokrata Ade Mara, koju je podržala resorna komisija oba veća švajcarske skupštine.

Olakšan put za dobijanje državljanstva: Stranci lakše do švajcarskog pasoša
 

Rad na inicijativi je kasnio jer je komisija Nacionalnog veća najpre želela da sačeka da se izvrši revizija Zakona o građanskim pravima, ali je sada odnosom glasova 15:7 predlog uveden u proceduru, saopšetno je u petak. Automatsko dobijanje državljanstva rođenjem na teritoriji Švajcarske nije predviđeno, tako da čak i za decu rođenu u trećoj generaciji mora da se podnese zahtev.

Letnje izmene

Generalna pravila za dobijanje švajcarskog pasoša su izmenjena proteklog leta uvođenjem obaveze posedovanja takozvanog C-ausvajsa, odnosno dozvole za naseljavanje i uvođenjem vremena boravka na teritoriji zemlje na 10 godina.
Kantonalni zakoni uz to predviđaju da osoba koja želi dokumente mora da bude dobro integrisana u društvo kao i da dobro govori i piše lokalni jezik, potvrdi da poštuje ustavne odredbe i poštuje red i zakon.

Kao uslov za olakšan put za dobijanje državljanstva komisija predlaže da bar jedan deda ili baba poseduje dozvolu boravka u Švajcarskoj i da je bar jedan od roditelja tu rođen ili došao da živi pre navršene 12. godine života.

Osim toga, neophodno je dokazati da je životno sedište osobe koja želi državljanstvo u vreme rođenja bilo u Švajcarskoj i konačno da osoba poseduje važeću dozvolu za boravak ili naseljavanje u zemlji.


Ukoliko se oba veća saglase, konačnu odluku o ustavnim izmenama doneće narod, jer se radi o promenama Ustava. Olakšano dobijanje državljanstva trenutno važi samo za inostrane bračne partnere švajcarskih državljana i dece čiji je jedan od roditelja švajcarski državljanin.

Za ostale strance je olakšano dobijanje državljanstva odbijeno 2004. godine na nacionalnom referendumu. I novi predlog suočava se s otporom, pa postoji inicijativa dela Komisije Nacionalnog veća da se predlog odbaci, jer su postojeća pravila dovoljna, a novima bi se praktično uvelo odlučivanje po automatizmu, što ova manjina ne želi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online